Adevărata față a pieței imobiliare, pusă în discuție la #CPIBrașov2018: Cum a evoluat? Cine sunt cumpărătorii? Iată concluziile profesioniștilor în real estate FOTO+VIDEO

Cum a evoluat piața imobiliară rezidențială în Brașov pe parcursul anului 2018? Cine sunt cumpărătorii de locuințe pe plan local și ce îi caracterizează pe aceștia? Cât de informați și de pretențioși au devenit ei? Iată cum au răspuns la toate aceste întrebări specialiștii în real estate prezenți la evenimentul CPI Brașov.

CPI Brasov 2018

Piața imobiliară din Brașov devine tot mai diversă pe segmentul rezidențial nou. Potențialul orașului este mare, pentru că există în continuare terenuri bune disponibile pentru dezvoltare, iar prețurile au și ele loc de creștere.

Clienții au devenit tot mai informați, analizează bine oferta înainte de a lua decizia de a achiziționa o locuință. În continuare pentru unii dintre ei aspecte precum finisajele pot ajunge să fie mai importante ca cele legate sustenabilitatea imobilului în care se află apartamentul pe care îl vizează sau de garanția centralei, în timp ce alții pun prețul pe primul loc.

cpi brasov

De proprietățile disponibile din Brașov sunt interesați nu doar locuitorii de pe plan local, ci și tot mai mulți români care ajung să se mute aici, fie din zona Moldovei, fie din Capitală sau chiar de peste hotare.

Multe dintre tranzacțiile imobiliare încheiate pe parcursul anului în curs au fost făcute integral în cash, de interes fiind în cazul proiectelor noi fiind și ratele direct la dezvoltator.

Găsiți, mai jos, cele mai importante declarații făcute de speakerii noștri, reprezentanți ai unor agenții imobiliare care activează pe piața din Brașov, dar și reprezentanți ai dezvoltatorilor unor proiecte noi de referința la nivel local, în cadrul panelului moderat „Puternică sau fragilă piața imobiliară rezidențială la sfârșit de 2018?„.

Alexandru Muntean (iAdvise)

alexandru muntean cpi brasov 2018

  • Evoluția pieței imobiliare din Brașov în 2018

„Raportat la anul trecut vedem o ușoară scădere. Să îi spunem, mai degrabă, o stagnare. Acest lucru cred că vine în primul rând pe fondul problemelor politice. (…) Nu este un motiv de îngrijorare. Ca și număr tranzațiile au scăzut într-adevăr, dar sumele treanzacționate pot să vă spun că, cel puțin în cazul nostru, au crescut”

„Piața este una puțin atipică față de restul piețelor rezidențiale din țară, prin prisma faptului că Brașovul este un oraș turistic. Dacă ne uităm pe prognoze, orașul va crește în următorii ani”

  • Profilul cumpărătorului brașovean

„În ultimul timp foarte multe persoane din Galați, Focșani, în general din acea parte a Moldovei, achiziționează locuințe în Brașov. Cei care vin din zona respectivă sunt cumpărători în mare parte cu cash. Plătesc fie cash integral, fie în tranșe. Brașovenii cumpără în principal prin credite”

„Clienții sunt mai informați. Este dreptul lor și mi se pare de bun simț dacă ai informația să i-o dai, dacă nu te informezi și i-o oferi pentru că așa îi câștigi. Trebuie să ne punem și noi în situația lor pentru că sunt convins că, la rândul nostru, am fost la un moment dat clienți”

George Șeicaru (FunIMOB)

george seicaru funimbob cpi brasov

  • Evoluția pieței imobiliare din Brașov în 2018

„Numărul ofertelor de locuințe vechi scoase la vânzare în piață scade în favoarea chiriilor. Merge foarte bine acest segment”

„Volumul de tranzacții este mai mic, însă pe partea financiară nu simt nici o diferență”

„Anul acesta 80% dintre tranzacții le-am făcut în cash, atât pe segmentul low cost, cât și în cazul proprietăților de peste 100.000-150.000 de euro”

  • Profilul cumpărătorului brașovean

„Clienții sunt mai pretențioși, dar nu sunt absurzi. Până la urmă este foarte important și normal ca un agent când prezintă o oferă să stea în față cu toate detaliile legate de aceasta, indiferent de natura lor – de la detalii juridice până la anul de construcție. Trebuie să fie pregătit să răspundă la toate solicitările”

„Cumpărătorii sunt mai exigenți în privința detaliilor ofertei și este normal să fie așa într-o piață de consum. Atunci când consumatorul plătește o sumă X pe un apartament, este normal să fie atent ce cumpără”

„Oferta pe rezidențial vechi a scăzut și este normal ca mai multe persoane să se îndrepte spre segmentul nou. În cazul locuințelor vechi prețurile cresc, la fel și criteriile de selecție ale cumpărătorului – discutăm despre spațiu locativ, suprafață și ajungem să vorbim foarte mult despre orientare, lucru care nu era o problemă până acum”

Liliana Țene (Coresi Avantgarden)

Liliana Tene coresi avantgarden cpi brasov

  • Evoluția pieței imobiliare din Brașov în 2018

„La nivel de oraș se construiește mult și se vinde mult, atunci când vine vorba despre proiecte rezidențiale noi. În cazul nostru, acest an sau cel puțin primele trei trimestre prezintă o creștere de aproape 20% a numărului de tranzacții făță de 2017 și aș spune că se va menține această tendință cel puțin pentru anul viitor, din feedback-ul pe care îl avem de la clienți”

„Brașovul încă prezintă potențial foarte mult de creștere raportat la alte zone din țară pentru că aici există în continuare terenuri disponibile, și se poate dezvolta semnificativ. Prețurile comparativ cu alte orașe sunt încă accesibile sau prezintă o creștere mai lentă, cel puțin dacă ne raportăm strict la Transilvania”

  • Profilul cumpărătorului brașovean

„În principal, clienții noștri sunt brașoveni, familiști, până în 45 de ani. O parte dintre ei achită apartamentele noi în trașe, alții cu credit”

„Avem clienți care locuiesc la noi și lucrează în zona de birouri Coresi. Mulți dintre aceștia lucrează în domeniul bancar sau în sectorul de call center”

„Am observat o tendință tot mai pregnantă anul acesta de creștere a numărului celor care se mută la Brașov, atât din zona Moldovei sau chiar din București, cât și din afara țării. Interesul este în continuare destul de crescut. Procentul nu depășește însă 20% din numărul total de tranzacții”

„Cele mai multe tranzacții se fac în cash”

„Cumpărătorii achiziționează locuințe pentru uz propriu. Există și un segment de așa-numiți <clienți loiali> care au cumpărat un apartament dezvoltat de noi și fie fac un upgrade pentru o suprafață mai mare sau un plus de confort, fie cumpără încă o locuință”

„Aș spune că a crescut perioada de prospectare până ajung la noi. Cei mai mulți dintre ei iau decizia în momentul în care vin la vizionare în cartier, văd ce avem deja construit, iau contact cu locuitorii și înțeleg ce înseamnă acest proiect prin amploarea lui”

„Există clienți pentru care detaliile care țin mai degrabă de finisaje și de dotări interioare primează, în detrimentul celor care au o importanță mare pe termen lung, precum soluțiile constructive, sustenabilitatea clădirii. Pentru unii dintre ei s-ar putea să conteze mai mult dacă ai 7 sau 10 culori pentru ușile disponibile în ofertă decât detalii precum termoizolația sau garanția centralei. Nu spun că sunt toți așa, dar pentru unii încă mai contează aceste detalii care oricum au o rată de viață de câțiva ani și ulterior, din nevoia de diversitate, se vor schimba în interiorul locuinței”

Cristina Nicodim (Maurer Imobiliare)

cristina nicodim maurer imobiliare cpi brasov

  • Evoluția pieței imobiliare din Brașov în 2018

„Vorbim despre o creștere în cazul nostru. Ne-am diversificat produsele, ne-am mărit atât ca echipă, cât și ca răspândire la nivelul Brașovului. În momentul de față avem trei proiecte imobiliare, în toate avem disponibilitate și se vinde”

„Anul 2018 a însemnat pentru noi un apogeu din punct de vedere al extinderii la nivel național. Am introdus încă două orașe în care există cerere: Târgu Mureș și Cluj-Napoca – unde avem o clădire care va fi emblema orașului, de 23 de orașe, iar vânzările au început deja din vară”

  • Profilul cumpărătorului brașovean

„Observăm că s-a mărit timpul de reacție al clientului, din momentul în care ia primul contact cu noi și până în momentul în care încheie tranzacția”

„Prin faptul că vorbim despre o piață mult mai dinamică, de un produs pe piața imobiliară mult mai complet, mai complex, de concurență acerbă, este clar că, în prezent, clientul e pus în fața unei oferte diverse și atunci cerințele sale încep să crească direct proporțional cu cât de mult îi poate oferi piața”

„Cumpărătorul analizează mai mult, este mai pretențios, întreabă care sunt detaliile tehnice, dar este interesat și de informații legate de suprafață, compartimentare. Cu toate acestea, noi simțim că prețul rămâne în continuare un criteriu de bază”

„Luna august a fost luna românilor din diaspora veniți aici, a crescut foarte mult plata în rate direct către noi”

„Cartierul Avantgarden încă funcționează foarte bine pe segmentul de apartamente în care se investește pentru o chirie ulterioară, având în vedere faptul că amortizările se realizează într-un termen foarte scurt. În prezent, ne confruntăm cu o cerere pentru apartamente în închiriere mai mare decât oferta pe care o avem pentru acestea”

„La un apartament cu 2 camere chiria se încadrează între 250-300 de euro, iar investiția, ca preț mediu în varianta de plată în rate la dezvoltator, este de circa 60.000 de euro”

CPI Brașov a fost al patrulea eveniment organizat ca parte a seriei CPI dedicată exclusiv profesioniștilor din real estate, fie ei reprezentanți ai agențiilor imobiliare, fie ei dezvoltatori.

Acesta s-a desfășurat pe 16 octombrie la Hotelul Kronwell din Brașov, și a cuprins discuții interesante susținute de date statistice actualizate relevante pentru piața locală oferite de Dorel Niță, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare, și de Teodor Mincu, Supervizor Biroul de Credite și Suport Parteneri, BCR.

Agenda evenimentului a cuprins, totodată, un segment dedicat exclusiv dezvoltatorilor. Aceștia au putut afla astfel mai multe detalii despre modalitățile prin care pot utiliza datele statistice pentru a lua cele mai potrivite decizii în scopul de a-și accelera creșterea business-urilor în imobiliare și au putut participa la un workshop pe tema soluțiilor disponibile pentru atragerea de noi clienți și creșterea vânzărilor prin intermediul marketingului bazat doar pe rezultate.

În plus, participanții la CPI Brașov au avut ocazia de a afla care sunt instrumentele viitorului în imobiliarele online și de a participa la un training susținut de Călin Iepure, CEO Bizz.club România.

instrumentele viitorului in imobiliarele online

După Timișoara, București, Constanța și Brașov, caravana CPI va face încă două opriri luna viitoare în alte mari orașe ale țării. Este vorba despre Iași (6 noiembrie) și Cluj-Napoca (13 noiembrie). Te așteptăm și pe tine! Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere. Formularul de înscriere poate fi completat AICI.

CPI a devenit cea mai puternică și mai mare comunitate imobiliară, locul în care specialiștii în domeniu se cunosc, pun bazele unor relații de business, colaborează și identifică idei care îi vor ajuta în dezvoltarea personală, profesională și în creșterea business-ului. Sute de persoane au participat doar anul trecut la evenimente noastre regionale.

#CPIBrașov2018: Cresc prețurile locuințelor din Brașov în 2019? Opinia lui George Șeicaru, manager FunIMOB

#CPIBrașov2018: Investiție în imobiliare în Brașov? Ce aleg cumpărătorii și care sunt zonele pe care le preferă

#CPIBrașov2018: Cristina Țîrea, Maurer Imobiliare – Prețul rămâne în continuare important, dar nu este singurul aspect care influențează decizia cumpărătorului

#CPIBrașov2018: Care sunt particularitățile ce au potențialul de a influența semnificativ piața imobiliară din Brașov în viitor, în opinia lui Alexandru Muntean, iAdvise

#CPIBrașov2018: Alexandru Muntean, iAdvise – „Cumpărătorii au devenit mai informați și își asumă mai puține riscuri”

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])