Circa 250 de profesioniști în imobiliare – agenți, dezvoltatori și investitori – s-au reunit marți la Hotelul Marshal Garden din Capitală pentru a lua parte la CPI București 2019. Acesta a fost al cincilea eveniment pe care l-am organizat ca parte a seriei de întâlniri regionale, după cele din Brașov, Sibiu, Timișoara și Constanța, la care au luat parte, în total, alți 400 de specialiști în real estate. Ediția CPI de la București a fost cea mai aplicată de până acum, cu dezbateri pe teme de interes pentru jucătorii activi pe piața locală, multiple oportunități de networking, dar și de dezvoltare personală, în cadrul căreia am adus, așa cum v-am obișnuit în cei 10 ani de evenimente, speakeri cu greutate pentru a discuta despre adevărata față a real estate-ului, după un an început sub semnul predicțiilor de criză.
Evenimentul de la București a fost moderat de public speaker-ul Călin Iepure, coordonatorul celei mai cunoscute organizații de business networking din România – bizz.club – și co-autorul volumului „Jocul vânzării”. I s-a alăturat pe scena CPI București 2019 trainerul Remus Bălan care le-a oferit participanților informații complete despre cele mai eficiente metode pe care le pot implementa pentru a-și gestiona cât mai bine resursele de timp. Bălan, specialist care timp de 20 de ani a lucrat în corporații românești și internaționale unde a realizat performanță operațională în vânzări și managementul echipelor de vânzări, trade marketing și account management, va participa și la următoarele două întâlniri CPI Regional ale anului care vor fi organizate în Cluj-Napoca și la Iași. CONSULTĂ CALENDARUL EVENIMENTELOR
Sesiunea specială World Cafe, un concept nou introdus în premieră la întâlnirile din 2019, a adus laolaltă agenții imobiliari și colegii noștri – Radu Andrei (Managing Partner Imobiliare.ro), Sebastian Ungureanu (Regional Sales Manager Imobiliare.ro) și Valeria Iacob (Product Manager Imobiliare.ro) – la discuții aprinse pe trei subiecte de mare interes în rândul profesioniștilor: ratingul agentului din partea cumpărătorului, superhero cu dezvoltatorii imobiliari și necesitatea unei platforme educaționale pentru agenți și manageri.
Participanții s-au reîntâlnit cu Radu Andrei și Sebastian Ungureanu pe parcursul evenimentului pentru o discuție dedicată exclusiv agenților imobiliari, respectiv în modulul dezvoltatorilor. La acesta din urmă a luat parte și Andreea Popa, Directorul de vânzări al Analize Imobiliare, un proiect Imobiliare.ro. VEZI AGENDA COMPLETĂ
La eveniment a fost prezentată inclusiv o analiză detaliată pe București realizată de Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coordonatorul Analize Imobiliare – platformă ce colaborează cu unii dintre cei mai importanți jucători din real estate – agenții, dezvoltatori, evaluatori, dar și cu instituții financiare, și pune la dispoziția lor date și rapoarte pentru cercetarea pieței imobiliare și evaluarea proprietăților. DESCARCĂ GRATUIT cel mai nou raport Analize Imobiliare
Panelul dedicat liderilor locali din domeniu, nelipsit la evenimentele CPI, a fost moderat și de această dată de CEO-ul Imobiliare.ro, Adrian Erimescu. Invitații noștri, speakeri cu experiență, au atacat numeroase subiecte fierbinți pe parcursul unei ore de dezbateri. Iată care au fost principalele lor declarații pe marginea evoluției din acest an a pieței imobiliare din Capitală.
Răzvan Ionescu, director de marketing Impact Developer&Contractor
- Ianuarie a fost o lună de șoc pentru întreaga piață. Toată lumea încerca să înțeleagă ce se întâmpla și cred că și voi ați văzut că ianuarie a avut tranzacții foarte puține. Pentru noi însă, Q1 și-a revenit spectaculos.
- Vânzările din Greenfield în Q1 au fost cele mai bune de la criză până în prezent.
- Sunt cumpărători care au stat în expectativă, poate au fost puțin confuzi din cauza tuturor mesajelor din presă și a așa-zișilor experți care prevedeau marea criză, pe care treptat îi vedem reîntorcându-se pentru finalizarea tranzacțiilor. Mulți dintre ei i-am surprins la sfârșitul lui Q1 și în Q2.
- Eu cred că anul acesta va fi unul bun pentru toată piața.
- Q4 și în special Q1 din anul viitor vor vedea creșteri de prețuri pe zona de nou. Îmi bazez predicția aceasta pe pre-vânzări. O mare parte din apartamentele care vor fi aduse pe piață în Q1-Q2 2020 sunt vândute. Noi avem în Greenfield în proporție de 70%-80% pre-vândut, în Luxuria se apropie de 60%. Practic, pentru ce aducem anul viitor nici nu prea mai contează cererea din piață.
- De ce spun că prețurile vor fi mai mari? Pentru că toate proprietățile noi care ajung pe piață vin cu un preț care reflectă costul de construcție din ultimii doi ani, iar acesta este cu aproape 20% mai mare în prezent. Mă aștept să văd acest lucru în contractele închise în Q1-Q2 2020.
- Noi suntem optimiști. Am avut un prim trimestru spectaculos și o primă jumătate de an foarte bună. Mă aștept să închidem anul în același fel. Suntem deja la nivel de tranzacții mult mai bine ca anul trecut.
Viorel Mohorea, Condominium Sales Project Manager SVN România
- Volumul tranzacțiilor are o ușoară scădere, motivul principal fiind maturizarea pieței. Cumpărătorul, având în față o plajă largă de oferte, se documentează mai temeinic, de aici probabil timpul de decizie crescut, ceea ce este un lucru bun în esență. Era <construiește și vei vinde> s-a cam terminat, iar dezvoltatorii au nevoie de consultanță în adevăratul sens al cuvântului.
- Este bine ca proiectele să fie gândite încă din stadiul de desen ca fiind proiecte integrate, care să ofere facilități. Aceasta este direcția către care trebuie să ne îndreptăm astfel încât rezultatele să fie cele dorite, pentru ca indiferent de provocările pe care piața ni le pune la dispoziție noi să reușim să le depășim.
Elena Butucea, Associate Sales Manager Premier Estate Management
- Este adevărat că perioada de decizie a cumpărătorilor a crescut, dar acest lucru se întâmplă pentru că ei sunt mult mai educați și au de unde alege.
- Clienții au devenit mult mai selectivi, știu exact ce își doresc, știu ce întrebări să pună și sunt mult mai informați.
- Perioada de luare a unei decizii s-a prelungit, dar tranzacții se încheie în continuare și proiectele merg destul de bine. Cu siguranță nu se observă o scădere la nivelul tranzacțiilor.
Octavian Bădescu, fondator Freedom Group Real Estate
- Noi suntem o companie mai mică și mai proaspătă. Schimbările nu au fost fundamentale în 2019, mai ales dacă ținem cont de faptul că lucrăm doar în sistem de reprezentare exclusivă, implicit volumul de tranzacționare nu este foarte mare.
- Chiar dacă în anumite situații contextul de piață devine mai dificil, aceasta este doar o oportunitate pentru consultanță imobiliară de calitate. Vânzătorii, dacă vând mai greu, înseamnă că au mai multă nevoie de serviciile noastre, au mai multă nevoie de evaluare corectă, de colaborare în piață, deci este o oportunitate pentru noi ca breaslă. Cumpărătorii, la fel. Dacă au mai multe oferte din care să aleagă, evident că putem adăuga valoare selectând, preselectând. Consultanța de calitate devinde din ce în ce mai valoroasă.
Mădălina Cheptea, Managing Partner Raich&Raich Premium Real Estate
- Pentru noi, 2019 a fost un an de creștere, poate și pentru că am început să lucrăm în exclusivitate pe proiecte noi. Am avut satisfacții foarte mari. Am reușit să vindem proiecte peste prețurile zonei.
- Într-adevăr, cumpărătorii iau o decizie mult mai calculat și într-o perioadă de timp mult mai lungă față de anii trecuți, dar mi se pare un lucru absolut firesc.
Discuțiile integrale din panelul CPI București 2019 pot fi urmărite mai jos:
Le mulțumim tuturor profesioniștilor care au participat până acum la CPI Regional 2019 și extindem o nouă invitație pentru următoarele două întâlniri din țară celor interesați să afle adevărata evoluție a pieței, să dezbată cum ar trebui să arate sectorul imobiliar în viitor și să se conecteze cu noi colegi de breaslă. Ajungem la Cluj-Napoca pe 15 octombrie și la Iași pe 5 noiembrie. ÎNSCRIE-TE ACUM!
În 2019 sărbătorim 10 ani de evenimente marca CPI, prin intermediul cărora venim în sprijinul comunității cu informații de calitate, soluții, oportunități de networking, noutăți și încercăm să le oferim participanților toate instrumentele necesare creșterii business-urilor lor în real estate, dar și dezvoltării lor personale.
Anul trecut, 1.000 de profesioniști în real estate au participat la întâlnirile organizate de noi în șase dintre principalele orașe ale țării – Timișoara, București, Constanța, Brașov, Iași și Cluj-Napoca.