Participanții la panelul de discuții din cadrul întâlnirii Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) de la Brașov au discutat despre situația actuală a pieței locale, ca și despre perspectivele acesteia pe termen scurt și mediu.
Cristina Țîrea, Sales&Marketing Coordination în cadrul Maurer Imobiliare, punctează că, spre deosebire de acum trei-patru ani, tranzacțiile se încheie acum ceva mai greu, inclusiv când vine vorba de prima achiziție. Motivul e că, în ultimul timp, concurența din piață a crescut, iar un dezvoltator trebuie să fie din ce în ce mai creativ pentru a-și vinde produsele.
Asta nu înseamnă că piața este amenințată de o nouă recesiune. Mihai Banu, reprezentantul MBM House și Vicepreședinte APAIR, consideră că, în următoarele șase luni, piața locală nu va fi afectată de fluctuații majore.
Romina Dovleac, marketing director în cadrul Wallberg Properties, este de părere, pe de altă parte, că rezidențialul brașovean poate înregistra în perioada următoare o anumită corecție. Aceasta va fi, însă, o parte firească a procesului de stabilizare, dat fiind faptul că potențialii clienți din imobiliare sunt, acum, mult mai informați, mult mai atenți la ce cumpără.
În acest context, Răzvan Calița, Managing Partner în cadrul agenției Coldwell Banker Alpin, consideră că atât anul 2019, cât și anul 2020 vor fi ani ai încrederii pentru piața imobiliară brașoveană. Va cântări, astfel, tot mai mult background-ul dezvoltatorului, cine anume vinde.
Calița punctează că, luând în calcul nivelul actual al costurilor de construcție, dar și toate condițiile de autorizare a unui proiect imobiliar, locuințele noi nu prea au cum să se ieftinească. În opinia sa, prețurile vor scădea doar dacă anumiți dezvoltatori vor intra într-o majoră imposibilitate de plată. „Să ne așteptăm și la lucrul ăsta. Eu consider că undeva la sfârșitul lui 2019-2020 vom avea și această problemă (…) cu cel puțin trei-patru proiecte în Brașov”, arată reprezentantul Coldwell Banker Alpin.