#CPIBucurești2019: Apartament nou sau vechi? Preferințele bucureștenilor și direcția în care s-ar putea îndrepta cererea pe viitor

Piața rezidențială din Capitală este una puternică, ce le pune la dispoziție cumpărătorilor o gamă extrem de variată de produse imobiliare. Pe segmentul vechi există în continuare o cerere semnificativă, arată datele statistice. Numărul efectiv de proprietăți disponibile la vânzare în imobilie construite înainte de anul 2000 este în scădere, ajungând de la aproximativ 16.000 de unități în primele luni din 2015 la mai puțin de 8.000 în trimestrul III al acestui an. În același timp, stocul de locuințe noi este în creștere. În plus, dacă până nu de mult localitățile de la marginea Capitalei, din Ilfov, erau cele unde dezvoltările imobiliare erau mai răspândite, în prezent se resimte un trend ascendent la acest capitol în interiorul orașului. Aflăm ce fel de proprietăți îi atrag mai mult pe bucureșteni, dar și care este direcția în care s-ar putea îndrepta cererea pe viitor de la speakerii evenimentului CPI București 2019.

cerere piata rezidentiala bucuresti

Pe piața veche, cererea a fost foarte puternică în intervalul 2015-2017, iar treptat numărul de proprietăți disponibile la vânzare a început să se reducă. „Scăderea este mai puțin accentuată în ultimii doi ani, dar există în continuare”, a explicat la CPI București 2019 Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coorodonatorul platformei Analize Imobiliare, remarcând, totodată, o creștere a volumului de proprietăți aflate la închiriere în același interval de timp.

dorel nita cpi bucuresti 2019

La nivelul segmentului nou, se poate observa, încă din 2018, că numărul de locuințe livrate în București a început să fie mai mare față de cel înregistrat în județului Ilfov.

„În momentul acesta, cei care cumpără în București au mai multe opțiuni. Se vede acest lucru pe Barbu Văcărescu și pe alte artere bine poziționate, cu acces bun. Sunt suficiente proiecte și oferte pentru oricine își caută un apartament și acesta este un lucru îmbucurător”, a mai declarat Niță.

Dar ce preferă efectiv cei aflați în căutarea unei locuințe în Capitală – un apartament nou sau unul situat într-un imobil vechi? Viorel Mohorea – Condominium Sales Project Manager în cadrul companiei de consultanță imobiliară SVN România, susține că, la ora actuală, piața veche rămâne majoritară în privința numărului de tranzacții, dar că segmentul nou devine tot mai atractiv.

viorel mohorea cpi bucuresti 2019

„Din discuțiile pe care le avem, atât cu investitorii, cât și cu dezvoltatorii, interesul pe segmentul de locuințe noi este din ce în ce mai ridicat, lucru care se observă și în numărul de locuințe livrate anual, care este în creștere. Anul trecut a reprezentat un vârf din acest punct de vedere”, a spus Mohorea.

„Conform statisticilor noastre, într-o perioadă de timp nu foarte îndepărtată, interesul va migra și numărul de tranzacții va crește în cazul proprietăților noi”, a mai adăugat reprezentantul SVN România, prezent în panelul dedicat liderilor locali din real estate organizat la CPI București 2019.

Preferința cumpărătorilor pentru segmentul nou a fost observată la nivelul pieței și de Octavian Bădescu, fondatorul Freedom Group Real Estate. În opinia sa, însă, această tendință ar putea să nu devină mai pregnantă pe viitor.

badescu freedom group cpi bucuresti 2019

„Dacă luăm în considerare costurile de construcție care sunt într-o continuă creștere și nu se întrevăd factori prin care ar putea să scadă în viitor, coroborat cu o tendință de revenire a oamenilor către zonele centrale și ultracentrale pentru că au probleme cu infrastructura, cu accesibilitatea mai mare la nivelul prețului, cred că tendința nu se va îndrepta neapărat spre locuințele noi”, a explicat Bădescu.

„În plus, din punct de vedere investițional, este mai rentabil să închiriezi în zone centrale-ultracentrale, unde locuințele sunt vechi și la prețuri mai accesibile”, a mai punctat antreprenorul.

Mădălina Cheptea, co-fondator și Managing Partner al agenției Raich&Raich Premium Real Estate, susține și ea că există în București un interes foarte mare pentru imobilele noi, dar adaugă și că acest fapt ajunge să pună presiune pe piața veche și pe prețurile proprietăților.

madalina cheptea cpi bucuresti 2019

Mai mult, aceasta aduce în discuție o schimbare apărută în ultimul timp în comportamentul cumpărătorilor. „Spre deosebite de 2006-2008, acum ei încearcă să se limiteze cât se poate la avansul sau creditul pe care și-l permit, respectiv la cât cash au”, a spus Cheptea.

O reticență se resimte din partea posibililor cumpărători, în cazul proiectelor noi, pe fondul diverselor voci care apar în mass-media și spun că aceste dezvoltări nu sunt realizate mereu la cele mai înalte standarde de calitate. „Acest lucru face consumatorii să se gândească foarte bine înainte de a cumpăra, ceea ce este bine. Le recomandăm să vină cu un inginer constructor, să verifice cartea tehnică, să discute cu specialiștii de acolo”, a mai spus reprezentanta Raich&Raich Premium Real Estate la CPI București 2019.

Răzvan Ionescu, directorul de marketing al companiei Impact Developer&Contractor– unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din Capitală, susține că discuția nu ar trebui să se limiteze la preferințele cumpărătorilor pe nou versus vechi, ci ar trebui să meargă mai departe la compromisurile pe care sunt dispuși să le facă ei atunci când își aleg locuințele.

razvan ionescu impact cpi bucuresti 2019

„Multe proiecte noi de până acum, dezvoltate într-o piață relativ imatură, nu au răspuns chiar la toate cerințele pe care le aveau consumatorii, referitoare la infrastructură, proximitatea față de mijloacele de transport în comun și așa mai departe. Acum, încep să apară din ce în ce mai multe proiecte mari, bine conectate cu infrastructura și, mai mult decât atât, proiecte care aduc infrastructura și serviciile în interiorul lor”, a explicat el în cadrul panelului de dezbateri organizat la întâlnirea profesioniștilor în imobiliare din Capitală.

Ionescu a oferit exemplul ansamblului Greenfield Residence  și a vorbit despre planurile companiei pentru transformarea acestuia într-un mini-oraș. „Încercăm să aducem în interiorul cartierului cât mai multe dintre lucrurile de care oamenii au nevoie, scutindu-i de drumuri inutile și crescându-le, practic, foarte mult confortul. Avem în plan să începem foarte curând un mall, care va include sală de fitness, piscină, supermarket, zone de restaurante, plus școală și grădiniță publică, transport în comun, post de Pompieri, Poliție”, a menționat el.

Din punctul său de vedere, eforturile pe care dezvoltatorii le vor întreprinde pentru a le pune la dispoziție clienților pachete complete vor fi un element diferențiator în rândul acestora pe viitor.

Discuțiile integrale din panelul de la CPI București 2019 pot fi urmărite, mai jos:

Circa 250 de profesioniști în imobiliare – agenți, dezvoltatori și investitori – s-au reunit marți la Hotelul Marshal Garden din Capitală pentru a lua parte la CPI București 2019. Acesta a fost al cincilea eveniment pe care l-am organizat ca parte a seriei de întâlniri regionale, după cele din Brașov, Sibiu, Timișoara și Constanța, la care au luat parte, în total, alți 400 de specialiști în real estate.

Ajungem la Cluj-Napoca pe 15 octombrie și la Iași pe 5 noiembrieÎNSCRIE-TE ACUM!

În 2019 sărbătorim 10 ani de evenimente marca CPI, prin intermediul cărora venim în sprijinul comunității cu informații de calitate, soluții, oportunități de networking, noutăți și încercăm să le oferim participanților toate instrumentele necesare creșterii business-urilor lor în real estate, dar și dezvoltării lor personale.

Anul trecut, 1.000 de profesioniști în real estate au participat la întâlnirile organizate de noi în șase dintre principalele orașe ale țării – Timișoara, București, Constanța, Brașov, Iași și Cluj-Napoca.

#CPITimișoara2019: Cum s-a schimbat noțiunea de upgrade imobiliar în ultimii 10 ani? Călin Centea: Pleacă de la case de 300 mp la apartamente de 60. Fac upgrade la stilul de viață

#CPISibiu2019: Profilul cumpărătorului de locuință sibian – „preferă să facă o investiție puțin mai mare, dar să aibă o garanție de viitor”

#CPIBrașov2019: Rolul consultantului va fi unul major în imobiliare – el va contura, practic, această piață

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])