#CPI Constanța 2018: 7 concluzii despre piața imobiliară rezidențială bazate pe date statistice

Profesioniștii din real estate, fie ei reprezentanți ai agențiilor imobiliare, fie ei dezvoltatori, au avut ocazia de a se întâlni la evenimentul regional CPI Constanța, organizat pe 4 octombrie, pentru a afla ce instrumente dedicate accelerării business-urilor lor au la dispoziție, dar și pentru a face networking și pentru a se pune la curent cu cele mai noi date statistice relevante pentru piața locală. Printre speakerii prezenți la CPI Constanța s-a numărat Dorel Niță, coordonatorul Analize Imobiliare și statistician cu o experiență de peste 12 ani în domeniul cercetării și dezvoltării de soluții pentru analiza pieței imobiliare și pentru evaluarea proprietăților.

dorel nita cpi constanta

Află care este imaginea pieței imobiliare rezidențiale la ora actuală, așa cum se vede aceasta pe baza datelor statistice actualizate. Găsesți, mai jos, câteva dintre cele mai importante declarații făcute de Dorel Niță în cadrul evenimentul CPI Constanța.

  1. „Cererea a crescut puternic în ultimii trei ani, pe Constanța chiar mai mult decât în restul orașelor mari, mai exact cu 74%. Media pe cele șase orașe mari este undeva la 30%”
  2. „Un maxim a fost atins în primul trimestru din 2018. Aproape 20.000 de potențiali cumpărători din municipiul Constanța au acționat în direcția obținerii unor informații despre proprietăți imobiliare aflate la vânzare pe portalul Imobliare.ro
  3. „A fost evidentă o temporizare a cererii și chiar, în ultimul trimestru, o ușoară scădere, undeva între 5%-10%. Pe Constanța scăderea a fost mai importantă. Sunt mai mulți oameni care vizitează site-ul, care cer informații, însă sunt mai puțini care acționează. Nu este neapărat un lucru rău, pur și simplu condițiile macroeconomice sunt diferite, condițiile de creditare au atins un anumit nivel. Acesta este motivul pentru care oamenii sunt mai precauți în această perioadă”
  4. „Ce este interesant, dar nu este unic pentru Constanța, este numărul proprietăților aflate la închiriere. Ce vedem pe toate marile orașe este că sunt din ce în ce mai multe proprietăți la închiriere și chiar depășesc ușor numărul celor aflate la vânzare. Astfel, există o piață la închiriere extrem de dinamică în toate orașele mari. Probabil că o anumită cantitate din proprietățile achiziționate reintră în piață sub forma aceasta. Este o piață extrem de interesantă, la nivelul căreia se poate observa o creștere în ultima perioadă”
  5. „În continuare în Constanța se construiește mult mai mult decât în localitățile periurbane. Lucrul acesta nu este la fel de evident în conglomerații precum Timiș sau București, acolo unde localitățile periurbane contează mult mai mult în ce se întâmplă la nivelul județului. Din punctul acesta de vedere, s-ar mai putea construi locuințe aici în localitățile din jurul Constanței, dar în momentul de față lucrurile se mișcă destul de încet”
  6. „Piața imobiliară din România se află la un nivel foarte bun, undeva la 30% față de nivelul atins în 2014”
  7. „Când vine vorba despre cât de mult au recuperat orașele mari din valoarea pierdută în 2008, cel mai rău stă la acest capitol Bucureștiul, urmat de Constanța cu 26% sub valoarea înregistrată atunci. Localitățile care au recuperat cel mai mult sunt din Ardeal”

Accelerează-ți creșterea în imobiliare cu CPI! Află programul evenimentelor regionale și cum poți participa la acestea

#CPI Constanța 2018: Cum s-a schimbat profilul cumpărătorului în 2018? Trei criterii avute în vedere în alegerea locuinței

#CPI Constanța 2018: Cum a evoluat piața imobiliară locală pe parcursul anului, în opinia lui Răzvan Popa, Director General Actual Real Estate

#CPI Constanța 2018. Intermediere sau reprezentare exclusivă? Ce l-a determinat pe David Grigorescu (APAIR) să facă o schimbare. „Îmi doream mai mult”

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])