Încă de la începutul anului 2019, diverse voci din piață, inclusiv unii analiști, au adus în discuție o posibilă apariție a unei crize imobiliare în viitorul apropiat cumulată cu scăderi accelerate ale prețurilor locuințelor. Lunile au trecut și specialiștii spun acum că o „Apocalipsă” pe piața rezidențială nu doar că nu s-a declanșat până la momentul de față, ci și că suntem departe de o astfel de realitate. Iată cum văd, de fapt, speakerii prezenți la evenimentul CPI Constanța 2019 situația actuală și evoluția segmentului de real estate.
Jucătorii din imobiliare nu au pornit neapărat cu dreptul în afaceri anul acesta, iar unul dintre principalii factori care au creat probleme pe piața de profil a fost cel al inforrmațiilor negative vehiculate în mass-media în perioada ianuarie-februarie.
„Cu toții am observat că lucrurile s-au mai moleșit în activitatea imobiliară din Constanța. Numărul solicitărilor a scăzut comparativ cu anul trecut, implicit media de vânzări și numărul de tranzacții finalizate. A crescut, totodată, timpul necesar pentru a lua decizia de achiziție. Tot vehiculându-se cuvântul – criză – în toate mediile, la TV, în ziare, pe internet, lumea are impresia că această criză înseamnă o scădere a prețurilor. Cumpărătorii au impresia că ne întoarcem la situația din 2008, la prima și singura criză care ne-a lovit pe toți la nivel financiar și emoțional, pe care o luăm ca punct de reper”, a declarat, la CPI Constanța 2019, Cosmin Began managerul Grup Proprietăți Perfecte, companie activă la nivel local de 10 ani.
„Nu mai sunt premisele unei astfel de crize. Tot ce a însemnat creștere pe piața imobiliară și pe latura economică a fost una sănătoasă”, a mai adăugat el.
Managerul agenției din Constanța a ținut, de asemenea, să menționeze că prospecții au, la momentul actual, la fel de mulți bani ca și înainte și că un element care duce la întârzierea luării unei decizii finale de achiziție este acela că ei încearcă de multe ori să evite colaborarea cu un agent imobiliar și să ajungă să negocieze direct cu proprietarii.
Citește și: Cu 30% mai multe proprietăți la vânzare în Constanța. Cum au evoluat prețurile?
Citește și: Cum a evoluat piața terenurilor din Constanța în prima jumătate a anului 2019
Și Răzvan Ionescu, directorul de marketing al companiei Impact Developer&Contractor, dezvoltatorul care a construit în perioada 2002-2010 ansamblului Boreal pe Bulevardul Tomis din Constanța și revine acum pe piață cu un nou proiect, spune că anul 2019 a început cu foarte multe distorsiuni și că în mass-media presupusa criză a fost un subiect fierbinte timp de cel puțin două luni.
„Apocalipsa prezisă în ianuarie-februarie nu s-a întâmplat și nici nu cred că se va întâmpla”, a declarat Ionescu. „Noi am avut un an foarte bun. Ține și de dezvoltator, de poziționarea proiectului și de faptul că am avut stoc”, a ținut el să sublinieze.
Cât despre extinderea duratei de luare a deciziei de cumpărare, reprezentantul Impact Developer&Contractor afirmă că este un lucru absolut normal, dată fiind oferta extrem de variată disponibilă în piață.
„Oferta la nivel național în 2018 și 2019 este uriașă, pe nou, față de ce am avut în anii anteriori. Înseamnă că fiecare cumpărător are foarte multe opțiuni. Orice cumpărător care vine la noi la vizionări vede cel puțin 5-6 proiecte. Evident că stă să se gândească mai mult. Acum este vorba și de fiecare dezvoltator cât de abil este să genereze acea dorință imediată de a semna”, a mai explicat Răzvan Ionescu în cadrul panelului de dezbateri de la CPI Constanța 2019.
Cumpărătorii sunt, de asemenea, mai precauți, dar trebuie informați corect cu privire la ce ar putea însemna, cu adevărat, apariția unei posibile perioade de criză la nivelul pieței imobiliare.
„Noi le spunem clienților ce ar însemna criza imobiliară. Chiar dacă va veni se va manifesta cel mult printr-o stagnare a prețurilor pe următoarele trimestre, nu va însemna o scădere”, a conchis Ionescu.
Despre începutul de an mai dificil pentru cei care activează în domeniul imobiliar și despre impactul pe care l-au avut știrile negative asupra pieței ne-a vorbit la CPI Constanța 2019 și Andrei Rusu, președintele ales al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
„La începutul anului a fost o ușoară stagnare și din cauza scăderii gradului de îndatorare. Mai mult decât atât, mass-media a publicat foarte multe lucruri negative, după care, încet, încet, piața s-a stabilizat. Chiar în septembrie am observat că au fost încheiate mai multe tranzacții”, a spus el punând creșterea duratei de lucrare a deciziei de achiziție din rândul cumpărătorilor tot pe seama știrilor care aveau în prim-plan o posibilă criză imobiliară.
Rusu a menționat, de asemenea, că este normal ca la câțiva ani să vedem corecții la nivelul prețurilor, dar și că dezvoltatorii construiesc proiecte de calitate și vând în continuare locuințe în ansambluri rezidențiale chiar de la stadiul de proiect, lucru care arată încrederea cumpărătorilor în ei.
CPI Constanța a fost al patrulea eveniment organizat în cadrul seriei CPI Regional 2019, după întâlnirile din Brașov, Sibiu și Timișoara care au reunit circa 350 de profesioniști, agenți imobiliari și dezvoltatori. Vom face la începutul lunii viitoare un nou popas la București, urmând să ne vedem apoi în Cluj-Napoca și la Iași.
- București -1 octombrie
- Cluj-Napoca – 15 octombrie
- Iași – 5 noiembrie
În 2019 sărbătorim 10 ani de evenimente marca CPI, prin intermediul cărora venim în sprijinul comunității cu informații de calitate, soluții, oportunități de networking, noutăți și încercăm să le oferim participanților toate instrumentele necesare creșterii business-urilor lor în real estate, dar și dezvoltării lor personale.
Anul trecut, 1.000 de profesioniști în real estate au participat la întâlnirile organizate de noi în șase dintre principalele orașe ale țării – Timișoara, București, Constanța, Brașov, Iași și Cluj-Napoca.