Vine criza pe piața imobiliară? Scad prețurile locuințelor? Aceste întrebări au marcat anul 2019 și s-au propagat în rândul cumpărătorilor și al investitorilor pe fondul mesajelor contradictorii apărute în mass-media – de-o parte tabăra celor convinși că apariția unei crize pe piața imobiliară este doar o chestiune de timp și că prețurile se vor prăbuși cât de curând, de cealaltă specialiști care discutau despre condițiile cât se poate de favorabile de la nivelul sectorului și despre creșteri inevitabile ale prețurilor susținute, printre altele, de factori precum majorarea costurilor din construcții și criza de personal din acest domeniu. Iată cum au răspuns la aceste întrebări speakerii invitați să ia parte la panelul de dezbateri organizat la CPI Iași 2019, evenimentul anului pentru profesioniștii activi în principalul oraș al Moldovei, la care au fost prezenți 150 de agenți imobiliari și dezvoltatori.
Emilian Tarcan, Senior Consultant Vânzări pentru agenția imobiliară Casă Albă, care dispune de o experiență profesională de peste 22 de ani în domeniu, consideră că, în prezent, condițiile pieței nu se pot compara cu cele din 2008. În plus, acesta spune că și în cazul în care sectorul de real estate ar trece printr-o perioadă mai dificilă, tot nu am vedea scăderi abrupte ale prețurilor locuințelor.
- Am avut experiența unei crize în 2008 și nu simt deloc că perioada aceasta se aseamănă cu cea de atunci. Cerere există, este foarte mare, băncile au bani, dar sunt mult mai atente în momentul în care dau credite, condițiile de creditare sunt total diferite, salariile sunt mult mai mari. Dacă ne raportăm la prețul mediu de la nivel național, în 2008 aveam în jur de 5 salarii medii pe mp, în timp ce acum sunt 2,8-3.
- Chiar dacă America ar avea probleme și s-ar opri partea aceasta de creditare, în niciun caz nu am ajunge la situația din 2008.
- Cred că suntem mai ponderați. Foarte mulți dintre cumpărătorii de astăzi, trecând prin experiența de atunci, sunt mai atenți și iau o decizie calculând mai multe aspecte. Chiar dacă își permit să facă niște credite mai mari, renunță și își iau credite de valori mai mici, tocmai în ideea de a nu se expune foarte mult.
Ciprian Iovu, managerul agenției Inter Imobiliare și vicepreședintele CEIR, spune că mai important ar fi, pentru cei din domeniu, nu să se întrebe dacă vine criza, ci ce vor face în cazul în care se vor vedea confruntați cu un astfel de scenariu. El îi încurajează pe agenți să vadă această situație ca pe o oportunitate de a face mai mult business.
- Ce facem noi dacă vine criza? Aceasta trebuie să fie o întrebare care să vă preseze. Este cineva care să poată să oprească un astfel de fenomen? Nu cred. Criza este produsă de mulți factori. În definitiv, așa cum este zicala din popor, „cum îți așterni, așa dormi”.
- Sunt companii aici în sală care au demonstrat că și în criză s-au făcut bani. Ne-am dezvoltat. Noi nu reprezentăm companii imobiliare care și-au oprit activitatea vreo secundă în criză.
- În timpul crizei, programul era cam același. La ora 8 eram la serviciu, îmi beam cafeaua, făceam ce aveam de făcut, iar seara la ora 7 plecam acasă. Nu munceam mai puțin sau mai mult. Aveam același statut ca și acum.
- Dacă schimbăm acest cuvânt radical și punem în loc de criză oportunitate, cred că atunci ne-am simți mai bine. Poate ar fi o motivație când ajungem la serviciu, să avem mai multe telefoane de dat, să punem altfel întrebările clientului, să avem mai puține vizionări și mai multe rezultate.
Elena Rusu, Project Manager pentru proiectul rezidențial Cataleya Residence aflat în construcție în zona Bucium, a oferit perspectiva dezvoltatorului asupra acestei situații. Ea le-a sugerat participanților să vadă lucrurile dintr-o perspectivă mai optimistă. În plus, Rusu a spus că agenții imobiliari ar trebui să îi educe cât mai bine pe cei aflați în căutarea unei locuințe cu privire la condițiile actuale ale pieței, tocmai pentru a pune punct temerilor cu privire la iminența unei crize în real estate.
- Nu simțim neapărat o criză. Ea cu siguranță va veni, dar până la urmă ce facem? Ne așezăm cu mâinile pe masă și așteptăm? Nu. Haideți să vedem lucrurile într-o manieră pozitivă. Vine sau nu criza, piața imobiliară oricum se mișcă.
- Punând mereu aceeași întrebare, am învățat așa și clientul. Prima întrebare a clientului, mai ales când vine să cumpere un apartament într-un proiect în construcție, este – când vine criza? Ne tăiem singuri craca de sub picioare. De ce trebuie să transmitem mereu în piață această vedere negativistă a lucrurilor?
- Clienții nu sunt la fel de bine informați ca dumneavoastră. De aceea, cerem sprijinul consultanților imobiliari atunci când au în față un client sceptic în a face o tranzacție, să îl informeze cu privire la condițiile pieței pentru a nu mai avea această teamă.
Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coordonatorul platformei Analize Imobiliare, a explicat în cadrul panelului de dezbateri că, într-adevăr, o serie de persoane din sectorul financiar-bancar și-au anunțat îngrijorarea și au vorbit în ultimul timp despre o posibilă apariție a unei crize, dar și că acestea și-au bazat afirmațiile pe situația de creditare din Statele Unite. Însă, în lipsa unor probleme majore la nivel macroeconomic, piața imobiliară din România nu ar avea de ce să întâmpine dificultăți, ci, dimpotrivă, ar putea să traverseze, în curând, o nouă perioadă de creștere.
- Suntem în continuare într-un ciclu economic de creștere și, dacă nu se întâmplă nimic, dacă nu apare un seism major la nivel macroeconomic, avem toate șansele să trecem mai departe și să intrăm într-o nouă fază de creștere economică, de care va profita, bineînțeles, și piața imobiliară.
CPI Iași 2019 a reunit 150 de agenți imobiliari și dezvoltatori activi pe piața locală. Cu această întâlnire, seria CPI Regional 2019 a ajuns la final, după evenimente organizate pe parcursul anului și în alte orașe mari din țară, respectiv în Brașov, Sibiu, Timișoara, Constanța, București și în Cluj-Napoca. Peste 1.000 de profesioniști ne-au fost alături.
În 2019 aniversăm 10 ani de evenimente marca CPI, prin intermediul cărora ne propunem să venim în sprijinul comunității cu informații de calitate, soluții, oportunități de networking, noutăți și încercăm să le oferim participanților toate instrumentele necesare creșterii business-urilor lor în real estate, dar și dezvoltării lor personale.
#CPITimișoara2019: Ne paște o nouă criză? Patru specialiști în imobiliare răspund