#CPINational2018 – Anca Bidian, CEO Kiwi Finance: „Nu moare nimeni fără Prima Casă”

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance – cel mai mare broker de credite din România, este de părere că programul Prima Casă ar fi trebuit să fie extins pe o perioadă de doar 2 ani și că, în ciuda mentalității din piață, oamenii vor continua să își cumpere locuințe și atunci când nu vor mai avea acces la el.

Bidian susține că la momentul apartiției pe piață a programului Prima Casă, în 2009, acesta a pus un reper, din punctul de vedere al finanțărilor bancare, de la care au plecat apoi dezvoltatorii în construcții – 60.000 de euro pentru 2 camere.

Acesta ar fi trebuit să fie oprit însă după o perioadă de timp, pentru că, în opinia sam nu mai este necesar.

„Când a apărut programul, dacă ar fi ținut numai doi ani ar fi fost perfect”, a declarat CEO-ul Kiwi Finance în cadrul evenimentului Clubul Profesioniștilor în Imobiliare.

„În piață a apărut o percepție că dacă nu există Prima Casă nu ne cumpărăm case. Am pornit de la o proporție de 90% finanțări prin Prima Casă și am ajuns anul trecut la mai puțin de 40%, restul fiind prin credite ipotecare standard de aproximativ aceleași costuri ca și Prima Casă și cu condiții mai flexibile. Deci, nu moare nimeni fără Prima Casă”, a mai spus Bidian, adăugând că garantează că „nu se va întâmpla nicio nenorocire pe piață” în momentul în care acesta va ajunge la final.

CEO-ul celui mai mare broker de credite susține, totodată, că asocierea programului cu sintagma „finanțare socială” este foarte periculoasă și toxică.

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners: Produsele create de Prima Casă nu sunt benefice pentru viitorul pieței imobiliare. Ce ar trebui să încurajeze, în schimb, statul

Citește și: Cum au ajuns multe dintre apartamentele noi să fie „cutii de chibrituri”? Opinia Andreei Comșa, Premier Estate Management

Discutând despre posibilitatea apariției unei noi bule pe piața imobiliară din România, Bidian a mai menționat că situația actuală nu se compară cu cea înregistrată în anii 2007-2008. Atunci doar 10%-12% dintre locuințe erau achiziționate prin credit, restul cu bani cash.

„Creditarea reglează și ține în frâu apariția unei bule de acest fel prin gradul de îndatorare, prin preț. Nu există niciun scenariu în care putem spune că pentru următorii 10 ani cererea de case va stagna. Este o cerere foarte mare de locuințe pe toate zonele și pe toate segmentele. Cu toate că s-a mărit ritmul construcțiilor, acesta tot nu reușește să îndestuleze această cerere”, a conchis ea.

 

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])