#CPINational2018 – Cum au ajuns multe dintre apartamentele noi să fie „cutii de chibrituri”? Opinia Andreei Comșa, Premier Estate Management

Mulți dintre românii aflați în căutarea unei locuințe noi au ajuns să se plângă în ultimul timp că apartamentele disponibile pe piață sunt niște „cutii de chibrituri”. Află cum explică Andreea Comșa, CEO al companiei de consultanță imobiliară Premier Estate Management, acest fenoment și ce soluții propune.

Un motiv pentru care apartamentele construite în ultimul timp au ajuns să fie considerate „cutii de chibrituri” este acela că de cota redusă de TVA, în valoare de 5%, pot beneficia doar cumpărătorii care optează pentru locuințe care se vând cu prețuri de cel mult 450.000 de lei.

„Cred că toți ne lovim de faptul că TVA-ul de 5% are o limită de 450.000 de lei, sumă care nu mai reprezintă de mult echivalentul a 100.000 de euro”, a declarat Andreea Comșa, CEO-ul Premier Estate Management, în cadrul evenimentului Clubul Profesioniștilor în Imobiliare.

„Este depășită de realitățile pieței. Multă lume se plânge că apartamentele sunt <cutii de chibrituri>. Sunt așa pentru că dezvoltatorii știu că cele mai multe apartamente trebuie vândute cu TVA de 5% pentru că între 5% și 19% este o diferență foarte mare pe care clienții nu sunt dispuși să o acopere”, a mai adăugat aceasta.

Soluțiile propuse de Comșa sunt majorarea plafonului de 450.000 de lei sau utilizarea unei cote fixe TVA pentru toate tranzacțiile, deși recunoaște că în cazul acesteia din urmă lucrurile sunt influențate și de legislația europeană.

Astfel de modificări ar putea fi alternative la programul Prima Casă, program despre care reprezentanta Premier Estate Management spune că ar trebui să fie axat strict pe cazuri sociale.

Andreea Comșa a mai explicat, de asemenea, că a cunoscut cumpărători care au apelat la Prima Casă chiar dacă aveau salarii mari pentru a plăti avans de 5%, dar și persoane care ar fi putut să primească un voucher de la dezvoltator pentru a-și cumpăra mobilier în valoare de 3.000 de euro pentru apartamentele lor noi, dar au preferat să lase suma la dezvoltator pentru ca aceasta să fie considerată echivalentă cu cota TVA de 5%, evitând astfel să mai plătească cu totul TVA.

Citește și: Implementarea cotei reduse de TVA 5% este neactuală. Ce soluții se impun?

Potrivit Codului Fiscal actual, românii trebuie să plătească TVA atunci când cumpără locuințe noi. Ei beneficiază de o cotă redusă de TVA în valoare de 5% dacă locuințele cumpărate au un preț de cel mult 450.000 de lei. În restul cazurilor valoarea TVA este de 19%.

De asemenea, se poate beneficia doar o singură dată de cota TVA de 5%.

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])