#CPINațional2019: Alina Iozsa, Hațegan Attorneys – „Ordonanța 114 ar putea să impacteze puternic puterea de cumpărare, în special pe rezidențial”

O corecție ar putea să apară pe piața imobiliară pentru că au și existat în ultimul timp unele semnale pe care nu putem să le ignorăm. Cu toate acestea, prețurile pe segmentul rezidențial cresc ușor în continuare și cerere există, spune avocatul Alina Iozsa, Partener Hațegan Attorneys.

„Cred că ar trebui să diferențiem segmentul de piață despre care vorbim atunci când punem în discuție acest cuvânt care ne sperie pe toți – criză. S-ar putea să fie o corecție de piață necesară pentru că au existat tot felul de semnale și dezechilibre”, a declarat Iozsa, care a coordonat pe parcursul ultimilor ani o gamă largă de proiecte imobiliare complexe și a furnizat, asistată de echipa de avocați, soluții inovatoare pentru implementarea planului de afaceri și a formatului avut în vedere de clienții săi în ceea ce privește componenta imobiliară.

Ea a ținut să puncteze reducerea tranzacțiilor cu terenuri cu 20% înregistrată în primele două luni ale lui 2019, dar și ușoara scădere apărută în ultimul timp la nivelul sectorului construcțiilor, fără a pierde din vedere numărul mai mic de insolvențe din ianuarie 2019 comparativ cu perioada similară a anului trecut care ar putea semnala că un dezechilibru de piață ar mai putea fi amânat.

sala cpi national 2019

„Prețurile pe rezidențial sunt în continuare într-o ușoară creștere, cerere există. Sectorul rezidențial este extrem de afectat de partea de creditare bancară, pentru că aceasta este motorul său. Dacă aici sau în cazul Ordonanței nr. 114 apar probleme, este posibil să apară niște dezechilibre care vor impacta acest sector”, a mai spus Alina Iozsa în cadrul evenimentului CPI Național 2019.

„Ordonanța 114 cu toate măsurile și presiunea pe care o pune pe bănci, dar și pe alte sectoare ale industriei, s-ar putea să impacteze puternic puterea de cumpărare, în special pe rezidențial”, a mai adăugat ea.

Pe de altă parte, segmentul logistic și de retail au cunoscut în ultimul timp creșteri spectaculoase. „Există o expansiune pe logistică. Doar noi, în Timișoara suntem implicați în mai multe proiecte de peste 50 de milioane de euro. Este un sector într-un soi de boom. Retailul este și el în expansiune, vorbim despre orașe cu până în 100.000 de locuitori care sunt accesate de retaileri”, a explicat partenerul Hațegan Attorneys, una dintre cele mai cunoscute firme de avocatură din vestul țării.

Alina Iozsa a participat în calitate de speaker la evenimentul CPI Național 2019. Aceasta a luat parte la dezbaterile din panelul național, moderate de directorul editorial al Ziarului Financiar -Cristian Hostiuc, alături de Dana Ababei (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), Andreea Comșa (Premier Estate Management), Beatrice Dumitrașcu (One United Properties), Monica Barbu (Artmark Historical Estate) și Silviu Pop (Colliers International România).

Circa 500 de profesioniști în real estate au luat parte la ediția aniversară a CPI din acest an. Împreună am sărbătorit 10 ani de evenimente marca CPI și ne-am bucurat de frumoasa comunitate pe care am construit-o în tot acest timp.

Citește și: „Suntem în România și noi ne pricepem la toate – și la fotbal și la religie și la imobiliare”, dar profesioniștii în real estate trebuie să educe cumpărătorul și vânzătorul

Citește și: Monica Barbu, Artmark Historical Estate – Pentru clădirile de patrimoniu, anii de pace au fost mai distructivi decât cei de război. Cerere există, în 2018 am vândut o proprietate cu 5 milioane de euro

Citește și: Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor? Tipologia cumpărătorului atent „la analiștii care propovăduiesc Apocalipsa”, în opinia președintelui ANEVAR

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])