#CPINațional2019: Andreea Comșa, Premier Estate Management – TVA 5% a resuscitat piața imobiliară, dar plafonul trebuie actualizat. Ce sumă propune?

Aplicarea cotei reduse de TVA 5% la cumpărarea locuințelor noi a fost o inițiativă chiar mai importantă decât programul Prima Casă și a contribuit la dinamismul pe care îl observăm astăzi la nivelul pieței imobiliare. Problematic rămâne însă plafonul de 450.000 de lei care nu a fost actualizat, spune Andreea Comșa, CEO-ul Premier Estate Management.

andreea comsa cpi national 2019

„Statul a resuscitat piața imobiliară cu TVA de 5% și ea este atât de dinamică tocmai datorită acestui TVA de 5%. A fost o măsură chiar mai importantă decât programul Prima Casă”, a declarat Andreea Comșa în cadrul evenimentului CPI Național 2019.

În plus, faptul că, mai nou, cumpărătorii pot beneficia de cota redusă de TVA pentru mai multe achiziții a oferit „o mare gură de aer proaspăt” pieței, în opinia sa.

Problematic rămâne însă plafonul de 450.000 de lei, echivalentul a circa 94.500 de euro.”Toată lumea știe că ne lovim de plafonul de 450.000 de lei care nu mai este nici măcar actualizat la 100.000 de euro”, a spus Comșa adăugând că în unele cazuri doar câteva mii de euro pot să dea cu totul peste cap un business plan atunci când încerci să te încadrezi, spre exemplu, cu câteva apartamente cu 3 camere de dimensiuni mici în suma potrivită pentru a le putea vinde cu TVA 5%.

panel national cpi national 2019

Comșa a propus, în continuare, ridicarea plafonului la echivalentul în lei al sumei de 150.000 de euro (aproape 714.000 de lei).

„Înțeleg că este un program social și nu poți să îl pui de 300.000 de euro, dar undeva la 150.000 de euro ar fi rezonabil. Astfel, un cumpărător care vrea un apartament cu 3 camere mai mare sau chiar unul cu 4 camere, într-o zonă bună a Bucureștiului, să poată să beneficieze de acest TVA 5%”, a explicat ea.

Andreea Comșa a participat ca speaker la evenimentul CPI Național 2019. CEO-ul Premier Estate Management a luat parte la panelul național de dezbateri, alături de Beatrice Dumitrașcu (One United Properties), Monica Barbu (Artmak Historical Estate), Silviu Pop (Colliers International România), Dana Ababei (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) și de Alina Iozsa (Hategan Attorneys).

Circa 500 de profesioniști în real estate au luat parte la ediția aniversară a CPI din acest an. Împreună am sărbătorit 10 ani de evenimente marca CPI și ne-am bucurat de frumoasa comunitate pe care am construit-o în tot acest timp.

Citește și: Randamente și de 7% pentru cei care investesc în apartamente de închiriat. Andreea Comșa – Și dacă vine o criză, oamenii tot închiriază locuințe

Citește și: Câți dintre ieșenii care apelează la serviciile agențiilor imobiliare ajung, efectiv, să încheie tranzacții cu ajutorul acestora?

Citește și: Cum se vede de la Timișoara criza vehiculată în ultimul timp?”Nu este altceva decât o sperietură a mass-mediei”

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])