#CPINațional2019: Silviu Pop, Colliers International România – Moralul consumatorului a avut de suferit în ultimul timp. Cum vor evolua prețurile, în opinia sa

Deprecierea leului și întărirea politicii monetare a BNR au influențat moralul consumatorilor, element care cântărește greu pe piața rezidențială, spune Silviu Pop, Head of Research în cadrul companiei de consultanță imobiliară Colliers International România. Iată cum vor evolua, în următoarea perioadă, prețurile locuințelor, în opinia sa.

silviu pop colliers cpi national 2019

Reprezentantul Colliers International România a adus în discuție inclusiv indicele Eurostat care măsoară intenția de cumpărare a unei locuințe în următoarele 12 luni ce a suferit puternic, pe fondul majorării dobânzilor, fapt asociat cu o achiziție ceva mai dificilă.

„Au venit multe alte lucruri de atunci care, de asemenea, s-ar putea să cântărească puțin mai greu. Mai este și această depreciere a leului care, chiar dacă pare o chestiune abstractă, de fapt, este un important barometru pentru moralul consumatorilor”, a explicat Silviu Pop în cadrul evenimentului CPI Național 2019, menționând și că deprecierea leului se transmite foarte ușor în prețurile de consum.

„Având în vedere toate aceste lucruri, cred că este foarte posibil ca prețurile să rămână cvasiconstante sau chiar să scadă puțin pe medie piață. Nu înseamnă însă că toate segmentele vor avea această evoluție sau toate zonele”, a completat el.

panel național

În opinia sa, prețurile ar urma să scadă mai mult în cazul locuințelor ieftine. „Mă gândesc că produsele din clasele inferioare de preț vor avea, posibil, de suferit ceva mai mult decât celelalte, unde s-a și limitat accesul la creditare pentru persoanele cu venituri scăzute”, a explicat Pop.

Acesta a ținut să sublinieze și că oferta mare și simplul fapt că un cumpărător, care deține banii necesari pentru a face o achiziție imobiliară, are de ales atât de ușor între diverse proiecte îl va face pe acesta să fie mai atent la ceea ce cumpără.

Silviu Pop a participat ca speaker la evenimentul CPI Național 2019. Acesta a luat parte, pe 21 martie, la discuțiile din panelul național, moderat de Cristian Hostiuc – director editorial al Ziarului Financiar, alături de Monica Barbu (Artmark Historical Estate), Beatrice Dumitrașcu (One United Properties), Andreea Comșa(Premier Estate Management), Dana Ababei (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – ANEVAR) și Alina Iozsa (Hategan Attorneys).

Pe 22 martie, Pop a pus în discuție provocările și oportunitățile de pe piața de real estate din România în cadrul conferinței organizate de Analize Imobiliare, platforma de cercetare Imobiliare.ro, cu sprijinul ANEVAR.

Circa 500 de profesioniști în real estate au luat parte la ediția aniversară a CPI din acest an. Împreună am sărbătorit 10 ani de evenimente marca CPI și ne-am bucurat de frumoasa comunitate pe care am construit-o în tot acest timp.

Citește și: Randamente și de 7% pentru cei care investesc în apartamente de închiriat. Andreea Comșa – Și dacă vine o criză, oamenii tot închiriază locuințe

Citește și: Câți dintre ieșenii care apelează la serviciile agențiilor imobiliare ajung, efectiv, să încheie tranzacții cu ajutorul acestora?

Citește și: Cum se vede de la Timișoara criza vehiculată în ultimul timp?”Nu este altceva decât o sperietură a mass-mediei”

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])