#CPINațional2019: Silviu Pop, Colliers International România – Multe lucruri au denaturat piața imobiliară. Prima Casă este unul dintre ele

Mersul normal al pieței imobiliare din România a fost denaturat de-a lungul ultimilor ani de mai multe elemente, printre care se numără inclusiv programul Prima Casă demarat în 2009, este de părere Silviu Pop, Head of Research în cadrul companiei de consultanță Colliers International România

silviu pop panel cpi national 2019

„Noi avem o piață imobiliară anormală, cu foarte multe elemente care au denaturat mersul lucrurilor. Prima Casă este poate cel mai important dintre acestea”, a declarat Silviu Pop în cadrul evenimentului CPI Național 2019.

„Putem să argumentăm scopul social sau impactul pe care l-a avut asupra sistemului bancar în niște ani de criză, când a generat un cash-flow constant de venituri, numai că un avans de 5% pentru o persoană care vrea să cumpere un apartament este anormal. 25%-30% este avansul în Franța sau Germania”, a detaliat reprezentantul Colliers International România, menționând, totodată, că rolul unui avans ridicat este acela de a arăta că un cumpărător este responsabil și poate să economisească și ulterior să achite locuința pe care și-o dorește.

Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009. De atunci și până la sfârșitul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 de garanții și promisiuni de garantare, cu o valoare totală de 23,7 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Doar în 2018, au fost acordate prin Prima Casă 20.423 de garanții cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei și 7.160 de promisiuni de garantare, în valoare de 800 de milioane de lei.

Silviu Pop a participat ca speaker la evenimentul CPI Național 2019. Acesta a luat parte, pe 21 martie, la discuțiile din panelul național, moderat de Cristian Hostiuc – director editorial al Ziarului Financiar, alături de Monica Barbu (Artmark Historical Estate), Beatrice Dumitrașcu (One United Properties), Andreea Comșa (Premier Estate Management), Dana Ababei (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – ANEVAR) și Alina Iozsa (Hategan Attorneys).

Pe 22 martie, Pop a pus în discuție provocările și oportunitățile de pe piața de real estate din România în cadrul conferinței organizate de Analize Imobiliare, platforma de cercetare Imobiliare.ro, cu sprijinul ANEVAR.

Circa 500 de profesioniști în real estate au luat parte la ediția aniversară a CPI din acest an. Împreună am sărbătorit 10 ani de evenimente marca CPI și ne-am bucurat de frumoasa comunitate pe care am construit-o în tot acest timp.

Citește și: Randamente și de 7% pentru cei care investesc în apartamente de închiriat. Andreea Comșa – Și dacă vine o criză, oamenii tot închiriază locuințe

Citește și: Câți dintre ieșenii care apelează la serviciile agențiilor imobiliare ajung, efectiv, să încheie tranzacții cu ajutorul acestora?

Citește și: Cum se vede de la Timișoara criza vehiculată în ultimul timp?”Nu este altceva decât o sperietură a mass-mediei”

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])