Light Dark

George Buhnici are peste 20 de ani de experiență în mass-media, a lansat platforma casebune.ro, dedicată domeniului locuirii, dar este și implicat în afacerile unei agenții imobiliare din Capitală, anume RE/MAX Optimus.

În cadrul ediției din 2021 a CPI Național, jurnalistul George Buhnici a vorbit despre tendințele actuale în materie de locuire, inclusiv despre dorința românilor de a locui la casă. „Suntem pe un teritoriu neexplorat. Trecem prin tot felul de schimbări și din experiența mea, din tot ce am văzut eu, pe termen lung nu reușesc cei mai puternici, pe termen lung nu reușesc cei cu cei mai mulți bani, pe termen lung reușesc întotdeauna cei care se adaptează”, a punctat acesta.

Un moment dificil pentru luarea unor decizii corecte

În momentul de față, pe fondul pandemiei de COVID-19, lucrurile sunt destul de complicate pe plan social – fapt ce afectează, în mod evident, și domeniul imobiliarelor. „Înainte de a vorbi de imobiliare, de orice fel de tehnologie, de orice lucru, suntem cu toții într-un COVID fatigue. Fie că unii dintre voi au trecut prin această boală, fie că nu, cu toții avem parte de o oboseală nespecifică”, a arătat jurnalistul. Astfel, foarte mulți oameni se confruntă cu momente de anxietate, cu probleme de memorie, de concentrare, cu insomnie. „E complicat – și nu doar dumneavoastră sunteți în situația asta, ci și clienții. Și știm cu toții că, în astfel de momente, oamenii nu iau decizii corecte”, a arătat Buhnici.

În ciuda acestei situații complicate, căutările de locuințe – în special case la curte – sunt în floare. Pe fondul pandemiei a avut loc o creștere semnificativă a apetitului de a construi o casă pe cont propriu, în rândul românilor din marile orașe, astfel că s-a ajuns la o adevărată „epidemie” de case la roșu, neterminate, amplasate la marginea marilor orașe.

„Românii visează case, multe case, nu sunt case câți oameni ar vrea să le cumpere – de unde și creșterea de preț. Să crești un copil în oraș este, hai să zicem așa, cel puțin riscant. Și atunci, dacă vrem o viață mai bună, că am mai luat niște bani în ultima vreme, ne-am angajat, am tras tare, vrem să ne ducem să facem o casă undeva în suburbii. La noi suburbiile de fapt sunt undeva la țară. Chiar și Corbeanca e undeva la țară.”

Construcțiile de case pe cont propriu, sub semnul întrebării

Buhnici anticipează, însă, un blocaj al multor dintre aceste construcții pe cont propriu, pentru că foarte mulți oameni nu și-au făcut bine socotelile. Astfel, prețurile la materii prime nu doar că au crescut, ci au „explodat” de-a dreptul în ultimul an. „Mă așteptam să avem, într-adevăr, o creștere, dar nu mă așteptam ca în 2021 să auzim de creșteri cu trei procente, adică de peste 100%, la materii prime, nu neapărat la finite, pentru că acolo lucrurile devin și mai complicate”, a arătat acesta.

La problema majorării prețurilor materialelor de construcții se adaugă și altele, anume dificultățile întâmpinate în găsirea și reținerea personalului calificat, dar și faptul că ridicarea unei case pe cont propriu reprezintă, în sine, o experiență destul de traumatizantă, care pune la încercare trăinicia multor cupluri.

„M-aș hazarda să spun că în 2022 și 2023 se vor vinde mult mai multe case la roșu decât case finalizate. Și nu am un studiu care să dovedească chestia asta, eu mă bazez foarte mult pe experiența personală, pe informații pe care le iau din piață, stau de vorbă cu foarte multe companii, meșteri, beneficiari. Eu sunt cu «antenele» și urechile ciulite către toate industria, dar nu mă uit doar din perspectiva unei agenții imobiliare. De aceea am investit într-o agenție imobiliară, dar stau de vorbă și cu automatiști, cu electricieni, cu meșteri care fac tot felul de lucrări, ba chiar cu beneficiari. […] M-aș hazarda din nou să spun că cea mai mare parte a șantierelor aflate în construcție în acest moment de beneficiari persoane fizice vor întâmpina blocaje majore în următoarea lună. Vine o factură a realității, ca să zicem așa, care o să lovească dramatic.”

Cheia unei relații pe termen lung cu un agent imobiliar

Ce-ar trebui să facă, în acest context problematic, un agent imobiliar profesionist? În opinia lui Buhnici, munca unui reprezentant al acestei industrii seamănă foarte bine cu cea a unui terapeut. „Un adevărat profesionist în imobiliare ascultă mult și înțelege dincolo de ceea ce spun oamenii. Pentru că, ne place sau nu să credem, oamenii nu prea știu ce vor. […] Cred că în astfel de momente, în loc să încercăm să vindem oamenilor ceea ce cred ei că își doresc, ar trebui să încercăm să-i ascultăm și poate, poate, să ne facem curaj să le spunem că nu este momentul potrivit”, subliniază acesta.

„Cred că ar trebui începem să stăm de vorbă cu clienții și mai mult în perioada care urmează, pentru că până la urmă asta este ceea ce face specială această profesie […]. Un agent imobiliar bun îți poate schimba mult perspectiva despre această industrie, despre această piață. Eu am avut un mare noroc, când am ajuns prima dată în București, de un agent imobiliar bun. Următorii nouă n-au fost la fel. Dar o experiență bună cu un agent imobiliar creează o relație pe termen lung.”

În videoclipul de mai jos poți urmări integral prezentarea lui George Buhnici la CPI Național 2021, incluzând intervenția colegului nostru Alex Dozsa, B2B Marketing Coordinator în cadrul Imobiliare.ro:

Citește și: #CPINațional2021: George Buhnici va vorbi, pe 27 mai, despre schimbarea priorităților în materie de locuire. Sfaturi pentru îmbunătățirea stilului de viață

Citește și: #CPINațional2021. Mesajul lui Dan Puică, CEO Imobiliare.ro: „Miza noastră sunt profesioniștii în imobiliare. Focusul o să fie pe sprijinul agențiilor”

Citește și: Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2021: au fost decernate premiile excelenței în real estate-ul autohton. Vezi lista câștigătorilor!