#CPINațional2021. Oamenii continuă să facă achiziții, dar percepția asupra propriei locuințe s-a modificat. „Suntem, totuși, industria care a profitat de pe urma pandemiei”

În cadrul ediției din 2021 a CPI Național, o serie de jucători cu experiență solidă în imobiliare au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale rezidențialului autohton – în contextul COVID-19, dar și dincolo de acesta. Panelul de discuții din cadrul conferinței a fost moderat de Georgian Marcu, Broker/Owner al agenției bucureștene Green Angels.

Antoanela Comșa, Director General în cadrul Gran Via România, a punctat, în cadrul conferinței, că „oamenii au continuat să achiziționeze case” – atât pe fondul schimbării preferințelor în contextul crizei sanitare, cât și ca urmare a faptului că România are un fond locativ învechit, iar majoritatea locuințelor sunt supraaglomerate. În ceea ce privește tendința de a compara perioada actuală cu recesiunea declanșată în anul 2008, Beatrice Dumitrașcu, VP Residential Sales în cadrul One United Properties, consideră că este vorba despre „două perioade total distincte” și despre „două crize total diferite: una financiară, alta sanitară”.

Iată câteva extrase din intervențiile vorbitorilor:

Focus pe confort sporit

„A fost un an al adaptărilor, a trebuit să ne adaptăm strategiile, a trebuit să fim foarte atenți la ce se întâmplă în jurul nostru din punct de vedere al securității sanitare, a trebuit să fim foarte atenți ce facem cu clienții cărora le-am făcut foarte multe promisiuni pe care trebuia să le îndeplinim. […] Din mai, din portofoliul One United Properties au plecat către utilizatori destul de multe apartamente, chiar foarte scumpe. […] Am vândut multe penthouse-uri în luna mai, adică s-a văzut că oamenii caută mult mai confort și și-au schimbat cu totul gândirea în ceea ce privește locuirea. […] Este evidentă schimbarea, din motive lesne de înțeles. […] Într-adevăr, acum sunt oameni care caută spații locuibile mai mari, caută grădini, caută zone cât mai verzi, astfel încât confortul lor să fie sporit. […] Terasele sunt din ce în ce mai căutate, [și] din punctul de vedere al dimensiunilor lor – să fie mai generoase.”

Beatrice Dumitrașcu, VP Residential Sales, One United Properties

„Contează foarte mult bugetul”

„Anul trecut, când a început pandemia, am avut așa un pic o stare de teamă pentru că era foarte clar, nu trecusem printr-o asemenea criză sanitară (recent) și nu știam care vor fi urmările. Nu știam dacă oamenii își vor dori să mai să-și investească banii, viitorul nefiind […] cert, nu știau dacă își vor păstra locurile de muncă – și atunci, da, am avut un pic teamă. […] Teamă care s-a rispit destul de rapid, dat fiind că am văzut că oamenii își doresc în continuare să achiziționeze apartamente. […] Este foarte clar, iarăși, că s-a schimbat, această criză sanitară a schimbat un pic și percepția în ceea ce privește locuința, dar […] contează foarte mult bugetul – bugetul pe care fiecare și-l poate permite ca să achiziționeze un apartament, o casă, un imobil.”

Antoanela Comșa, Director General în cadrul Gran Via România

„Nu am ajuns să trăim varianta cea mai sumbră”

„Primul lucru pe care l-am făcut, la momentul respectiv [în momentul declanțării crizei sanitare, n.red.], a fost să ne asigurăm, la nivel de companie, să ne asigurăm că toți angajații sunt în regulă și ne-am pregătit pentru un worst case scenario. […] Am făcut o strategie pe termen scurt și pe termen mediu, ne-am pregătit pentru varianta cea mai sumbră. Am avut totuși plăcuta surprindere că nu am ajuns să trăim varianta cea mai sumbră pe care noi o luasem în calcul. […] Într-un fel sau altul, am depășit mult mai bine decât ne-am fi așteptat această perioadă. […] Este evident că cererea s-a mutat către suprafețe mai mari sau către case.”

Gabriel Voicu, Vicepreședinte, SVN România

„Businessul a ieșit consolidat”

„E cert că ultimul an care a trecut a fost un an al schimbărilor, a fost un an dificil, cel puțin din punct de vedere al societății. Noi ar trebui să ne bucurăm pentru că suntem, totuși, industria care a profitat de pe urma pandemiei. […] De la jumătatea lui mai, cred că 15-20 mai, oamenii au început să fie deja interesați să facă din nou achiziții, să tatoneze […]. Deși ne-am pregătit pentru ce e mai rău, lucrurile arată, totuși, bine – și din punctul ăsta de vedere ar trebui să fim mulțumiți și să ne gândim totuși cu optimism la viitor. […] Suntem mai puternici, în primul rând psihic, businessul a ieșit consolidat, pentru că orice perioadă, cel puțin inițială de criză te ajută să te adaptezi, să faci față la noi provocări și să regândești strategia.”

Damian Șerban, Managing Director, R&D Advisers

„Imobiliarele în România sunt de-abia la început”

„Pentru noi 2020 a fost un an extrem de favorabil și de bun, așteptat de ceva timp, cu excepția celor două luni în care am stat în casă, am fost peste 2019 ca și cifre. În cele două luni [ne-]am concentrat foarte mult pe ce înseamnă dezvoltarea companiei pe care o conduc, de la rebranding până la piloni de educație, roluri noi în organigramă […]. Am încheiat anul bine, l-am încheiat pe plus, cu o energie bună, cu o viteză bună-n piață. […] E o dinamică bună-n piață și eu cred că imobiliarele în România sunt de-abia la început. ”

Cătălin Priscorniță, CEO și fondator Blitz

„Perspectivele arată destul de bine”

„Principalii noștri clienți, băncile, firmele de consultanță și evaluare au fost puțin impactate, apoi tranzacțile și-au revenit și ele, au început să revină și dezvoltatorii. Investitorii care anterior erau focusați pe birouri și pe retail, având terenuri, se gândesc să facă schimbarea pentru a merge către proiecte mixte sau chiar către proiecte 100% rezidențiale. Deci cred eu că am fost și suntem într-o poziție favorabilă. […] A fost un an dificil, dar perspectivele arată, cred eu, destul de bine.”

Dorel Niță, Head of Data & Research, Imobiliare.ro

În videoclipul de mai jos poți urmări integral panelul de discuții din cadrul conferinței CPI Național 2021:

Citește și: Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2021: au fost decernate premiile excelenței în real estate-ul autohton. Vezi lista câștigătorilor!

Citește și: #CPINațional2021. George Buhnici: Avem o „epidemie” de case la roșu, neterminate, iar oamenii nu prea știu ce vor. Care ar trebui să fie abordarea unui profesionist în imobiliare?

Citește și: #CPINațional2021. Mesajul lui Dan Puică, CEO Imobiliare.ro: „Miza noastră sunt profesioniștii în imobiliare. Focusul o să fie pe sprijinul agențiilor”

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])