#CPITimișoara2019: Creștere anuală a prețurilor de 5,1% pe plan local. Ce se întâmplă cu cererea și cu numărul tranzacțiilor?

Timișoara ocupă locul al treilea în topul orașelor din România cu cele mai ridicate prețuri la apartamente, potrivit datelor aferente primului trimestru al anului 2019. Și aici, dar și la nivel național, se pot observa în continuare creșteri la acest capitol, dar într-un ritm mai puțin accelerat față de anul trecut, a declarat în cadrul evenimentului CPI Timișoara 2019 Dorel Niță, Head of Research Imobiliare.ro și coordonatorul proiectului Analize Imobiliare.

piata rezidentiala timisoara

„Timișoara ocupă un onorabil loc trei, cu un preț mediu de 1.200 de euro/mp util în primul trimestru din 2019 și cu o creștere anuală a prețurilor de 5,1%”, a explicat Niță la întâlnirea agenților și dezvoltatorilor activi pe plan local.

Astfel, orașul de pe Bega ajunge să fie întrecut la acest capitol doar de Cluj-Napoca și de București, unde prețul mediu al apartamentelor oferite spre vânzare a ajuns, în perioada ianuarie-martie, la 1.560 de euro/mp util, respectiv la 1.320 de euro/mp util, conform datelor Imobiliare.ro prelucrate de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare. De altfel, aici s-au putut observa și cele mai semnificative creșteri anuale la nivelul prețurilor, de 6,4% și de 5,7%.

Infografic: prețurile apartamentelor de vânzare (euro/mp util)

Majorări ale prețurilor au putut fi observate încă din 2015, acestea apărând odată cu un avans important la nivelul cererii, spune Niță. În ultimul an și jumătate cererea a cunoscut însă o scădere și, în același timp, ritmul creșterii prețurilor a încetinit.

„În trimestrul IV din 2018 ritmul creșterii prețurilor depășea anual 5%, în primul trimestru din 2019 a scăzut sub 5%. Există în continuare creșteri ale prețurilor, dar ele sunt din ce în ce mai mici”, a completat el.

dorel nita cpi timisoara 2019

Pe plan local, în Timișoara s-a putut observa la finele lui 2018 o dublare a numărului de cumpărători comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2015, pentru ca ulterior să apară o scădere cu 34%.

„Este mai abruptă decât în alte piețe locale. Media pe principalele șase orașe – București, Iași, Constanța, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca – reflectă o evoluție descendentă de 20% a cererii”, a mai explicat coordonatorul Analize Imobiliare.

Județul Timiș a cunoscut o scădere și în privința numărului de tranzacții. Astfel, în primul trimestru al anului 2019 s-a putut observa o scădere anuală de 24%, ușor peste media înregistrată la nivel național, de 22%. Situații similare au apărut și în Cluj, Iași sau Brașov, în timp ce piețe precum cea din București și cea din județul Ilfov au cunoscut creșteri.

Infografic: proprietăți rezidențiale la vânzare (oferte imobile existente, mun. Timișoara)

Dorel Niță este un statistician cu peste 12 ani de experiență în domeniul cercetării și dezvoltării de soluții pentru analiza pieței imobiliare și pentru evaluarea proprietăților. Platforma pe care o coordonează dispune de singurul sistem online de evaluare automată din România bazat pe cea mai cuprinzătoare și mai precisă bază de date din țară – Imobiliare.ro. Analize Imobiliare colaborează cu unii dintre cei mai importanți jucători din real estate – agenții, dezvoltatori, evaluatori, dar și cu instituții financiare, și pune la dispoziția reprezentanților acestora date și rapoarte pentru analiza pieței imobiliare și evaluarea proprietăților. DESCARCĂ GRATUIT cel mai nou raport. 

Circa 160 de profesioniști în imobiliare s-au reunit, pe 12 iunie, la evenimentul CPI Timișoara 2019, organizat la Hotelul Tresor Le Palais. Acesta a fost al treilea popas făcut de caravana CPI în acest an, după întâlnirile din Brașov și Sibiu, la care au luat parte, în total, aproape 200 de persoane.

Seria CPI Regional 2019 continuă în toamnă cu încă patru evenimente care se vor desfășura în Constanța, București, Iași și Cluj-Napoca. Vă invităm să consultați CALENDARUL CPI pentru mai multe detalii.

În 2019 sărbătorim 10 ani de evenimente marca CPI, prin intermediul cărora venim în sprijinul comunității cu informații de calitate, soluții, oportunități de networking, noutăți și încercăm să le oferim participanților toate instrumentele necesare creșterii business-urilor lor în real estate, dar și dezvoltării lor personale.

Anul trecut, 1.000 de profesioniști în real estate au participat la întâlnirile organizate de noi în șase dintre principalele orașe ale țării – Timișoara, București, Constanța, Brașov, Iași și Cluj-Napoca.

Citește și: Cum evoluează segmentul apartamentelor noi din Timișoara? Așteptările Hitch&Mosher pentru a doua jumătate a anului

Citește și: Toni Ehling, XCity Towers – „Piața imobiliară din Timișoara este caracterizată de o cerere ridicată pe segmentul locuințelor noi”

Citește și: Cum vede CEO-ul Eugene Estate evoluția pieței imobiliare în prima parte a anului? La ce ne putem aștepta în 2019

Citește și: Trei chei în time management pentru ca tu să îți atingi adevăratul potențial

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])