#CPITimișoara2019: Trei elemente care și-au pus amprenta pe evoluția pieței imobiliare

Trei elemente și-au pus puternic amprenta pe evoluția pieței imobiliare din România, începând cu finele anului trecut. Unii oameni încă așteaptă toamna și scăderea prețurilor cu 20%, așa cum se preconiza încă din primele luni ale lui 2019, sunt mai prudenți și au ajuns să amâne decizia de achiziție. În prezent, se poate observa o încetinire la nivelul pieței. Sunt mai puțini cei care ajung să închidă efectiv tranzacțiile care au ca obiect proprietăți rezidențiale, spune Simona Șchiopotă, Managing Partner al agenției Hitch&Mosher.

„Piața este afectată de câteva elemente care au prins contur începând cu finalul anului trecut. În primul rând, dezinformările care au existat în media”, a declarat Șchipotă în cadrul panelului de dezbateri dedicat liderilor din domeniu, organizat în cadrul evenimentului CPI Timișoara 2019.

Aceasta a ținut să sublinieze însă că, așa cum au explicat recent și reprezentanții unor instituții bancare, la fiecare 8-10 ani în ultimii 100 de ani au apărut unele schimbări la nivelul pieței, fie că a fost vorba despre o criză, de o încetinire sau pur și simplu de o perioadă de stabilitate, iar începând din 2018, cât s-a împlinit un deceniu de la ultima situație de înaltă dificultate de care s-au lovit jucătorii din real estate, s-a creat la nivelul pieței o anticipare în acest sens și discuțiile despre apariția unei noi crize s-au intensificat.

„Sunt multe știri, pe teme precum <vine criza în piață>, <prețurile până în toamnă scad cu 20%>, care clar au creat o psihoză, o situație cel puțin de amânare a deciziei de achiziție”, a adăugat Managing Partnerul Hitch&Mosher.

Al doilea element care și-a pus amprenta asupra pieței imobiliare a fost creșterea abruptă a indicelui ROBOR din toamna anului trecut. „Într-un interval scurt a crescut cu aproape 40% ceea ce a generat îngrijorare. A fost un element foarte puternic”, a explicat Simona Șchiopotă în timpul discuțiile din panelul organizat la CPI Timișoara 2019.

Un ultim element care și-a spus cuvântul în evoluția pieței din ultima perioadă a fost cel al scăderii gradului de îndatorare, începând cu ianuarie 2019. „Anul trecut se știa că acest lucru se va întâmpla, dar nu se știa exact în ce formă. Atunci, o mare parte din clienții pe care îi aveam pe proiectele imobiliare pe care le vindem în exclusivitate, cei pentru care conta, de exemplu, valoarea creditului pe care îl puteau accesa, au amânat discuția pentru acest an”, a mai spus reprezentant Hitch&Mosher.

„Toate aceste trei elemente au afectat piața imobiliară. Vizitatori pe site-uri există, dar decizia se manifestă mult mai greu sau se așteaptă acea toamnă cu estimări de scăderi cu 20%. Dacă ajung efectiv la discuții cu consultanții care promovează proiectele imobiliare, clienții își dau seama că lucrurile acestea nu se vor întâmpla, că nu există un produs finalizat nevândut. Dacă nu avem stoc, de unde criză? Așa constată că un produs care este aproape de finalizare este chiar mai scump decât se așteptau, iar dacă vor să rămână într-un anumit buget, atunci trebuie să aleagă ceva care probabil va avea termen de finalizare peste 1-2 ani”, a conchis ea.

La dezbaterile din cadrul evenimentului CPI de la Timișoara, moderate de Adrian Erimescu (CEO Imobiliare.ro), au participat ca speakeri și Eugen Encuțescu (CEO Eugene Estate), Sorin Horotan (Broker/Owner RE/MAX Corso), Călin Centea (Director Vânzări ISHO), Toni Ehling (Director Dezvoltare XCity Towers), Alina Iozsa (Partener Hațegan Attorneys) și Dorel Niță (Head of Research Imobiliare.ro și coordonator Analize Imobiliare).

Aproape 160 de profesioniști în imobiliare s-au reunit la acest eveniment, al treilea din seria CPI Regional 2019. Caravana noastră va face încă patru opriri anul acesta, în principalele orașe ale țării. Lista speakerilor invitați să ia parte la aceste întâlniri va fi actualizată pas cu pas și va putea fi consultată direct pe site-ul CPI Regional 2019: http://bit.ly/CPIREGIONAL2019

În 2019 sărbătorim 10 ani de evenimente marca CPI, prin intermediul cărora venim în sprijinul comunității cu informații de calitate, soluții, oportunități de networking, noutăți și încercăm să le oferim participanților toate instrumentele necesare creșterii business-urilor lor în real estate, dar și dezvoltării lor personale.

Anul trecut, 1.000 de profesioniști în real estate au participat la întâlnirile organizate de noi în șase dintre principalele orașe ale țării – Timișoara, București, Constanța, Brașov, Iași și Cluj-Napoca.

Citește și: 350 de profesioniști în imobiliare au participat la primele trei întâlniri din seria #CPIRegional2019. Calendarul următoarelor evenimente

Citește și:  Echipă de vânzări internă pentru dezvoltator vs colaborare cu o agenție imobiliară. „Vinzi când viziunea ta rezonează cu clientul final”

Citește și:  Din resurse proprii, cu cash sau credit? Cum se achită proprietățile rezidențiale tranzacționate pe piața locală

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])