#CPINational2018 – Președintele ANEVAR, Dana Ababei, speaker în cadrul evenimentului național Clubul Profesioniștilor în Imobiliare. Care sunt cele mai mari provocări de pe piața de evaluare?

Președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), Dana Ababei, va participa ca speaker la cel mai mare eveniment dedicat comunității de real estate din țara noastră – Clubul Profesioniștilor în Imobiliare. 

Președintele ANEVAR susține că, în momentul de față, există două mari provocări pe piața de evaluare din România. Prima dintre acestea este cea a educării publicului larg în privința faptului că pentru evaluarea fiecărui tip de bun în parte ai nevoie de o autorizație specifică care atestă că ai conștințele, experiența și competențele necesare pentru a emite o părere avizată.

„Dacă dorești să evaluezi apartamente sau case trebuie să ai autorizație de evaluator de proprietăți imobiliare, dacă dorești să evaluezi autovehicule sau instalații ai nevoie de autorizație de evaluator de bunuri mobile, dacă dorești să exprimi o părere avizată despre un raport de evaluare trebuie să ai autorizație de verificator de rapoarte de evaluare. Nu este nimic deosebit față de cum funcționează alte profesii liberale. Contabilii trebuie să aibă autorizație, auditorii la fel. Dacă vrei să mergi la un medic pentru o operație dentară, nu mergi la medicul ortoped, ci la cel specializat în serviciile pe care le dorești”, ne-a declarat Dana Ababei.

A doua provocare identificată de președintele ANEVAR pe piața din țara noastră este cea de a informa potențialii clienți ai rapoartelor de evaluare că alegerea unui evaluator nu trebuie făcută în funcție de preț.

„Așa cum atunci când alegi un doctor sau un avocat nu îți întrebi prietenii sau nu cauți pe internet cel mai ieftin avocat sau doctor, ci apelezi la cel mai bun avocat în speța care te interesează, așa și un evaluator trebuie ales în funcție experiența și competențele pe care le are în tipul de bun ce trebuie evaluat și în tipul de raport ce trebuie realizat”, spune Ababei.

Spre exemplu, nu trebuie să apelezi la un evaluator specializat în mall-uri sau platforme industriale pentru a evalua un apartament sau o casă, chiar dacă principiile de evaluare sunt similare. Diferența este făcută de cunoașterea caracteristicilor specifice unui anumit tip de bun, dar și a pieței acestuia.

Dana Ababei ne-a mai menționat și faptul că asociația pe care o conduce este interesată de obținerea unei stabilizări a pieței evaluărilor și ca serviciile prestate de evaluatori să fie de calitate și în conformitate cu legile în vigoare.

„Ne interesează ca în orice document se vorbește de bunuri să se respecte legea care guvernează evaluarea de bunuri în țara noastră, nu numai în rapoartele de evaluare. Ne interesează ca serviciile furnizate de noi, evaluatorii, să fie plătite la un preț corect și la timp”, a adăugat aceasta.

Vă invităm să participați la evenimentul național dedicat specialiștilor din real estate Clubul Profesioniștilor în Imobiliare, care se va desfășura în perioada 22-23 martie la București, pentru a afla mai multe despre piața de evaluare din România. Înscrierile pot fi făcute prin intermediul site-ului evenimentului, care poate fi accesat AICI.

La discuțiile pe tema „Provocările analizei pieței rezidențiale și evaluării proprietăților din România” vor participa, pe lângă președintele ANEVAR, Andrei Rădulescu (Senior Economist Banca Transilvania), Laurențiu Stan (Partner FairValue Consulting și vicepreședinte ANEVAR 2016-2017) și Dorel Niță (Coordonator Analize Imobiliare).

Agenda CPI va cuprinde anul acesta o zi de conferință (22 martie), workshopuri și Gala Profesioniștilor în Imobiliare (23 martie), care are ca obiectiv celebrarea celor mai bune rezultate din sectorul rezidențial.

Programul și lista completă a speakerilor care vor fi prezenți la eveniment pot fi consultate AICI.

Citește și: Află care este secretul unui profesionist în vânzări de la fondatorul Accelera și participă la trainingul susținut de el în cadrul ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare

Citește și: Ovidiu Șandor, CEO Mulberry Development, printre speakerii care vor participa la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare 2018

Citește și: Participă la workshop-ul susținut de Călin Iepure, CEO al celei mai cunoscute organizații de Business Networking din România, pentru a afla cum ai succes real în business și în viață 

Citește și: Dorel Niță, coordonatorul primei platforme de Real Estate Intelligence din România, participă la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare

Citește și: Laurențiu Lazăr, Managing Partner Colliers International, participă la ediția națională a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare 

Citește și: A ajutat la dezvoltarea a zeci de afaceri și are 15 ani de experiență în antreprenoriat. Cristian Onețiu participă la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])