Președintele Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), Dana Ababei, va participa ca speaker la cel mai mare eveniment dedicat comunității de real estate din țara noastră – Clubul Profesioniștilor în Imobiliare.
Președintele ANEVAR susține că, în momentul de față, există două mari provocări pe piața de evaluare din România. Prima dintre acestea este cea a educării publicului larg în privința faptului că pentru evaluarea fiecărui tip de bun în parte ai nevoie de o autorizație specifică care atestă că ai conștințele, experiența și competențele necesare pentru a emite o părere avizată.
„Dacă dorești să evaluezi apartamente sau case trebuie să ai autorizație de evaluator de proprietăți imobiliare, dacă dorești să evaluezi autovehicule sau instalații ai nevoie de autorizație de evaluator de bunuri mobile, dacă dorești să exprimi o părere avizată despre un raport de evaluare trebuie să ai autorizație de verificator de rapoarte de evaluare. Nu este nimic deosebit față de cum funcționează alte profesii liberale. Contabilii trebuie să aibă autorizație, auditorii la fel. Dacă vrei să mergi la un medic pentru o operație dentară, nu mergi la medicul ortoped, ci la cel specializat în serviciile pe care le dorești”, ne-a declarat Dana Ababei.
A doua provocare identificată de președintele ANEVAR pe piața din țara noastră este cea de a informa potențialii clienți ai rapoartelor de evaluare că alegerea unui evaluator nu trebuie făcută în funcție de preț.
„Așa cum atunci când alegi un doctor sau un avocat nu îți întrebi prietenii sau nu cauți pe internet cel mai ieftin avocat sau doctor, ci apelezi la cel mai bun avocat în speța care te interesează, așa și un evaluator trebuie ales în funcție experiența și competențele pe care le are în tipul de bun ce trebuie evaluat și în tipul de raport ce trebuie realizat”, spune Ababei.
Spre exemplu, nu trebuie să apelezi la un evaluator specializat în mall-uri sau platforme industriale pentru a evalua un apartament sau o casă, chiar dacă principiile de evaluare sunt similare. Diferența este făcută de cunoașterea caracteristicilor specifice unui anumit tip de bun, dar și a pieței acestuia.
Dana Ababei ne-a mai menționat și faptul că asociația pe care o conduce este interesată de obținerea unei stabilizări a pieței evaluărilor și ca serviciile prestate de evaluatori să fie de calitate și în conformitate cu legile în vigoare.
„Ne interesează ca în orice document se vorbește de bunuri să se respecte legea care guvernează evaluarea de bunuri în țara noastră, nu numai în rapoartele de evaluare. Ne interesează ca serviciile furnizate de noi, evaluatorii, să fie plătite la un preț corect și la timp”, a adăugat aceasta.
Vă invităm să participați la evenimentul național dedicat specialiștilor din real estate Clubul Profesioniștilor în Imobiliare, care se va desfășura în perioada 22-23 martie la București, pentru a afla mai multe despre piața de evaluare din România. Înscrierile pot fi făcute prin intermediul site-ului evenimentului, care poate fi accesat AICI.
La discuțiile pe tema „Provocările analizei pieței rezidențiale și evaluării proprietăților din România” vor participa, pe lângă președintele ANEVAR, Andrei Rădulescu (Senior Economist Banca Transilvania), Laurențiu Stan (Partner FairValue Consulting și vicepreședinte ANEVAR 2016-2017) și Dorel Niță (Coordonator Analize Imobiliare).
Agenda CPI va cuprinde anul acesta o zi de conferință (22 martie), workshopuri și Gala Profesioniștilor în Imobiliare (23 martie), care are ca obiectiv celebrarea celor mai bune rezultate din sectorul rezidențial.
Programul și lista completă a speakerilor care vor fi prezenți la eveniment pot fi consultate AICI.