75% din tranzacţiile cu apartamente, prin credit bancar

În Capitală, trei sferturi dintre apartamentele vândute sunt achiziționate prin credit bancar, potrivit RE/MAX Properties.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-romanian-money-lei-image19732882Potrivit Mădălinei Vasile, Broker/Owner RE/MAX Properties, modul accelerat în care se construiesc ansambluri imobiliare în zonele periferice ale Capitalei a modificat în mare măsură ponderea tipurilor de achiziții. Astfel, în cazul noilor proiecte, tranzacțiile prin credit bancar reprezintă 90% din total. Luând în considerare și piața centrală, ultracentrală și zona de Nord a Bucureștiului, crește numărul tranzacțiilor în numerar, dar media întregii piețe înclină tot în favoarea creditelor bancare, acestea reprezentând 75% din totalul tranzacțiilor.

În ceea ce privește cele mai bine vândute tipuri de apartamente, reprezentanta RE/MAX menționează că locuințele cu două și trei camere se mențin în topul solicitărilor bucureștenilor. Potrivit acesteia, motivul este de ordin financiar, întrucât pe segmentul apartamentelor de două camere, prețurile sunt mai accesibile, iar costurile ulterioare pentru întreținere sunt la fel de uşor de suportat.

„În plus, o astfel de locuință reprezintă un start bun atât pentru o familie aflată la început de drum, cât și pentru un tânăr care își dorește prima sa casă, ori pentru un cuplu la vârsta a treia care se află într-un proces de tranziție și de reducere a spațiului locuibil. Pe de altă parte, la categoria apartamentelor de trei camere se înscriu, de regulă, familile care au deja cel puțin un copil”, a completat Mădălina Vasile.

Pe segmentul rezidențial cu prețuri accesibile, clienții sunt reprezentanți, de cele mai multe ori, de tineri cu media de vârstă între 25 – 30 ani, aflați la prima lor locuință. Din considerente financiare, aceștia optează, de regulă, pentru zonele periferice din București. Pe de altă parte, însă, clienții cu media de vârstă de aproximativ 40 ani se află în căutarea unui „upgrade imobiliar”, sau sunt interesați de investiții pe termen lung.