Activitatea jucătorilor din imobiliare și previziunile lor despre viitor, la apariția COVID-19 și acum. Ce s-a schimbat?

Numărul în creștere al cazurilor confirmate de infectări cu coronavirus, întreaga incertitudine de la nivel social și declararea stării de urgență în România i-au făcut pe mulți dintre jucătorii activi pe piața imobiliară să prevadă un viitor cât se poate de negru, cel puțin pe termen scurt. Circa 75% dintre agenții imobiliari care au participat la un sondaj desfășurat de Imobiliare.ro în acea perioadă luau deja în calcul suspendarea activității, iar previziunile referitoare la situația tranzacțiilor erau cât se poate de sumbre. A trecut mai bine de o lună de la apariția COVID-19 în România, iar acum putem spune că, încetul cu încetul, putem resimți o doză de optimism în rândul profesioniștilor în imobiliare.

În perioada în care românii abia începuseră să se confrunte cu pericolul noului coronavirus, 90% dintre agenții imobiliari care au participat la sondajul nostru spuneau că, de la o săptămână la alta, numărul vizionărilor le scăzuse dramatic. Cei mai mulți dintre ei aveau o treime din numărul normal de vizionări. Cu toate acestea, existau în continuare aproape 10% care susțineau fie că evoluția de la nivelul vizionărilor era una nesemnificativă față de perioada anterioară, fie că aveau chiar cu peste două treimi mai multe vizite la proprietăți ca înainte.

În comparație cu luna februarie, care abia se încheiase cu descoperirea primului caz de COVID-19 în România, agenții anticipau în marea lor majoritate o scădere cu cel puțin 70% a tranzacțiilor în următoarele 30 de zile. Aproximativ 4% dintre ei își păstrau însă optimismul și anticipau o scădere de cel mult 30% la acest capitol.

Am repetat cercetarea noastră la începutul lunii aprilie, în rândul a circa 320 de agenți și dezvoltatori imobiliari. Așa cum era de așteptat, măsurile de izolare socială luate de autorități, necesare pentru încetinirea răspândirii virusului la nivel național, și teama de infectare a celor care ar fi putut fi implicați într-un proces de tranzacționare s-au reflectat fără doar și poate în numărul vizionărilor. În jur de 65% dintre cei care au luat parte la sondaj au spus că în ultima săptămână au avut o treime din vizionări față de perioada precedentă. Dar de data aceasta pentru aproape 32% dintre ei lucrurile nu s-au mai schimbat semnificativ.

Toți dezvoltatorii care au participat la sondaj și cei mai mulți agenți, circa 86%, anticipau o scădere cu 70% sau chiar mai mare a tranzacțiilor față de perioada anterioară, în timp ce nici 2% dintre agenți considerau că scăderile nu vor fi semnificative. Se pare că tocmai aceștia din urmă au avut dreptate, dacă aruncăm o privire la datele oficiale publicate la mijlocul lunii aprilie de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În prima lună de la apariția COVID-19 în România s-au vândut, la nivelul întregii țări, 48.379 de imobile, cu doar 1.192 mai puține față de februarie. Important de menționat este și faptul că, în ciuda blocajului care s-a simțit mai puternic din a doua parte a lunii martie, tot s-au tranzacționat cu circa 3.800 de imobile în plus față de perioada similară a anului trecut.

În ultimul timp, agențiile au primit preponderent leaduri de închiriere. Cei care îi contactează pe profesioniștii din breaslă vor să afle, în principal, detalii despre prețul unei proprietăți (57%, întrebare cu răspuns multiplu), despre valabilitatea unui anunț (39%) sau despre disponibilitatea proprietății (32%). În ciuda pandemiei, circa 29% dintre cei care sună un agent imobiliar încearcă să afle informații despre disponibilitatea de vizionare a unei proprietăți.

Prețul și disponibilitatea unei locuințe sunt principalele informații solicitate și în cazul dezvoltatorilor. Și de această dată există în continuare interes din partea potențialilor clienți cu privire la posibilitatea unei vizionări.

Potrivit rezultatelor sondajului, dezvoltatorii continuă munca pe șantire. În 50% din cazuri se lucrează în același ritm ca până acum și nici unul dintre cei care au participat la cercetarea noastră nu și-a sistat complet activitatea în această perioadă.

În condițiile în care starea de urgență instituită la nivel național se prelungește, vă reamintim că Imobiliare.ro extinde măsurile de solidaritate prin care vine în sprijinul partenerilor. Opțiunile disponibile deja vor fi valabile și pe durata lunii mai. Până acum, aproape jumătate din agențiile și dezvoltatorii imobiliari alături de care lucrăm au optat pentru păstrarea pachetului de servicii, bucurându-se de discount-ul de 70%. Pentru mai multe detalii vă invităm pe www.imobiliare.ro/impreuna.

Tot în această perioadă am început seria CPI Webinar. Prin fiecare webinar ne propunem să păstrăm strânsă legătura cu cei din breaslă, acesta fiind un instrument la care vom apela des, care ne va ajuta să colaborăm mai bine, în această perioadă tensionată pe care o traversăm pe fondul răspândirii COVID-19, și să găsim cele mai bune soluții la diverse probleme cu care se confruntă atât agenții imobiliari, cât și dezvoltatorii.

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])