În ce orașe poți scoate în evidență, ca agent imobiliar, avantajele unui apartament cu centrală termică proprie față de o locuință racordată la CET?
În teorie, apartamentele dotate cu centrală termică proprie sunt mai atractive pentru potențialii cumpărători decât cele racordate la sistemul centralizat de încălzire (CET). Printre motive se numără confortul – nu trebuie să aștepți câteva zile cu temperaturi sub 10 grade Celsius ca să beneficiezi de încălzirea locuinței, de pildă – , precum și economiile generate.
Nu în toate orașele sumele economisite din facturile mai mici pentru încălzire sunt la fel de mari. Agenții imobiliari din Constanța sunt cei mai în măsură să scoată în evidență, în fața unui potențial cumpărător, avantajul unei facturi mai mici în cazul unui apartament dotat cu centrală termică proprie. Astfel, potrivit lui Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România, cu o centrală termică în condensare, în orașul de la malul mării facturile anuale pentru apă caldă şi încălzire aferente unui apartament de două camere ajung la circa 1.640 lei şi pot fi cu 2.000 de lei mai mici comparativ cu cele generate de CET. Și în Iași diferența este semnificativă, de circa 1.200 de lei anual, în timp ce în Timişoara este de aproximativ 1.000 de lei.
În București, avantajul nu rezultă din economiile anuale – diferența între facturile plătite de posesorul unui apartament racordat la CET și cele achitate de deținătorul unei locuințe cu centrală termică proprie este de doar 200 de lei pe an – ci din independență și confort. „În cazul Capitalei, unde până în acest moment Primăria a subvenţionat, din fonduri proprii, costul de facturare al gigacaloriei către populaţie, diferenţa dintre preţul plătit la RADET şi costul generat de o centrală termică în condensare nu este foarte mare – aproximativ 200 lei. Cu toate acestea, am observat că mulţi bucureşteni se gândesc la instalarea unei centrale termice pentru a beneficia de confort”, spune Cătălin Drăguleanu.
În plus, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) în acest moment, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România. Astfel, în cazul în care RADET nu ar mai putea furniza agent termic, peste 560.000 de locuinţe din Capitală ar rămâne fără căldură şi apă caldă. Și, după cum știm, înainte de fiecare sezon rece sunt discuții legate de posibilitatea ca furnizarea de agent termic și apă caldă să fie sistată, din diverse cauze, precum defecțiuni sau restanțe de plată.