În care este vorba despre cum au evoluat, în piețele dezvoltate, analizele comparative de piață de la secțiuni în MLS-uri la aplicații dedicate.
Experiența din piețele imobiliare dezvoltate atât din continentul nord-american cât și din Europa de Vest arată că analiza comparativă de piață este un instrument foarte util pentru a stabili prețul corect al unei proprietăți scoase la vânzare, dar reprezintă totodată și o bună oportunitate pentru brokerii imobiliari de a se prezenta și de a-și face cunoscute serviciile.
În Statele Unite ale Americii, de pildă, acest tip de analize au început să apară încă de acum patru ani sub formă de aplicații dedicate, care au fost foarte bine primite de jucătorii din real estate-ul rezidențial. Până la acel moment, analizele comparative de piață erau bazate pe MLS-uri, sub forma unor rapoarte greu de urmărit și mai ales dificil de prezentat clientului final, fie el cumpărător sau vânzător.
Rapoartele generate de aceste aplicații dedicate sunt ușor de urmărit și cuprind mai multe secțiuni. În ”Introducere”, agentul/broker-ul imobiliar se prezintă, descrie scopul și conținutul raportului. Următoarea secțiune cuprinde informații despre de ce este important să apelezi, în calitate de client, la un profesionist în real estate: te ajută să determini exact care este puterea ta de cumpărare (în cazul celor care vor să achiziționeze o proprietate), bazându-se pe rezervele financiare și capacitatea de împrumut; oferă informații obiective despre proprietate; te ajută să negociezi; oferă due dilligence. Dacă ești vânzător, agentul îți oferă informații complete despre piață; ”marketează” (prezintă) proprietatea agenților colaboratori și publicului; știe cum, unde și cum să facă publicitate proprietății; te ajută să evaluezi obiectiv ofertele primite; oferă suport în privința tuturor aspectelor necesare încheierii tranzacției.
Raportul continuă cu o prezentare a companiei la care agentul lucrează/pe care broker-ul o deține, iar apoi urmează analiza comparativă propriu-zisă, în care sunt prezentate (amplasament, descriere – număr de camere, suprafață, an de construcție etc – , preț de listare/preț de vânzare, status – activ, vândut) proprietățile similare – atât cele încă pe piață, cât și cele vândute recent – celei pe care vrei să o vinzi sau să o cumperi.
Raportul continuă cu o descriere detaliată a fiecărei proprietăți analizate, cu o hartă pe care sunt poziționate locuințele, cu informații relevante precum perioada (număr de zile) în care bunurile imobiliare respective s-au aflat/se află pe piață, preț de listare versus preț de vânzare, de unde au aflat clienții despre proprietatea respectivă (internet, constructor, prieteni etc), un plan de marketing pentru prorpietate, măsuri pe care trebuie să le iei ca vânzător pentru a maximiza șansele de vânzare și, în final, o concluzie cu prețul recomandat la care agentul/broker-ul consideră că se poate vinde casa.