Dezvoltatorii imobiliari continuă să anunțe noi ansambluri rezidențiale, în general de dimensiuni mici sau medii. Ce înseamnă aceste lansări pentru brokerii imobiliari și care este tabloul la nivel macro al sectorului construcțiilor rezidențiale?
Dezvoltatorul imobiliar Metropolitan Developments, parte a Euromall Group – compania care a dezvoltat Euromall Pitești, centru comercial vândut către austriecii de la Immofinanz într-o tranzacție de 80 de milioane de euro –, a anunțat vineri o investiție șase milioane de euro în Vernescu Residence, un proiect rezidențial cu o suprafață totală construită de 6.000 de metri pătrați, situat în centrul Bucureștiului, pe strada Sfinții Voievozi. Lucrările de construcție au început acum aproape un an, iar clădirea va fi gata în martie 2015. Vânzările, care vor începe după lansarea oficială a proiectului – ”reprezentanții Metropolitan Developments doresc să prezinte un proiect finalizat, palpabil, real”, potrivit comunicatului de presă care anunță investiția –, vor fi realizate exclusiv prin Imoteca, parte a grupului spaniol GIS Group.
Acest mod de lucru – reprezentarea exclusivă – este din ce în ce mai des întâlnit în ultima perioadă, mai ales în cadrul proiectelor de dimensiuni mici și medii. ”Ca dezvoltator de proiecte mici, e foarte complicat să-ți creezi o echipă proprie de vânzări. Din perspectiva dezvoltatorului, e mai bine să lucrezi cu cineva care știe piața, care știe mentalitatea consumatorului, a mai vândut în zonă, colaborează cu celelalte agenții; e clar că există mai multe șanse de a închide tranzacția”, spune Georgian Marcu, owner Green Angels și președinte al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
De altfel, prin compania sa, Georgian Marcu este agentul exclusiv al proiectului Batiștei Apartments, un proiect de mici dimensiuni (13 apartamente) situat în zona ultracentrală a Bucureștiului. Iar acestea nu sunt singurele ansambluri rezidențiale de acest tip anunțate în ultima vreme. Un alt exemplu este Ficusului Rezidențial, un condominium de 12 apartamente dezvoltat de spaniolii de la Volumetric Grup în nordul Capitalei, la câteva sute de metri de parcul Herăstrău.
Chiar dacă, din perspectiva volumului, aceste noi dezvoltări nu înseamnă prea mult pentru sectorul construcțiilor, ele ilustrează o tendință care reiese și din datele statistice: aceea de creștere a lucrărilor pe segmentul clădirilor rezidențiale (click pe fotografia din stânga pentru a vedea care a fost evoluția segmentului din 2005 încoace).