Cât costă fosta reședință a lui Nicolae Ceaușescu?

Palatul Primăverii din București, fosta reședință a familiei Ceaușescu, deschis recent pentru public, valorează circa 18-22 milioane de euro, potrivit Regatta Real Estate.

20160323_152631Palatul Primăverii ar putea fi închiriat cu circa 40.000-50.000 euro pe lună, estimează specialiștii Regatta Real Estate, nivelul chiriei ținând cont de zonă, amenajările interioare, suprafața imobilului și nu în ultimul rând de renumele clădirii.

“Am făcut aceste estimări mergând în vizită la Palatul Primăverii, împreună cu colegii de la departamentele evaluări, rezidențial și investiții, pentru a stabili o valoare cât mai apropiată de realitate și în plus am încercat să facem o comparație cu proprietățile existente pe piață din acest moment. Cartierul Primăverii este cea mai căutată zonă din București pe segmentul rezidențial premium și de lux. Din experiența noastră, proprietățile care au conotații istorice sunt extrem de apreciate de către cumparatori”, spune Eduard Uzunov, președintele Regatta Real Estate.

Palatul din Bulevardul Primăverii numărul 50 a fost construit în anii 1964-1965 pe un teren inițial de 14.830 mp după un proiect al arhitectului Aron Grimberg-Solari. Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll – de altfel și principalul designer de mobilier al reședinței – și de inginerul peisagist Teodosiu.

Reședința are o suprafață construită de 3.000 de metri pătrați și dispune în prezent de un teren de 4.800 de metri pătrați, dar și de piscină, solar și sauna, cinema, seră cu plante exotice, grădină cu păuni. La acestea se adaugă 80 de camere decorate cu tapet de mătase, lambriuri de lemn, tablouri semnate de pictori români celebri, șeminee, parchet de lemn masiv, robineți auriți, mozaicuri, marmură, candelabre și oglinzi din sticlă de Murano.

Timp de 25 ani, palatul a servit drept reședința familiei Nicolae și Elena Ceaușescu, și copiilor acestora, Zoe, Valentin și Nicu. Stilul mobilierului este foarte variat, de la mobilier în stil renascentist, până la Art Deco, piese clasice britanice și până la piese în stil baroc și în stil Ludovic al XIV-lea și al XV-lea. Valoarea clădirii este estimată la circa 6-8 milioane de euro, iar cea a terenului la 12-14 milioane de euro, valorile ținând cont de prețurile imobilelor și terenurilor în cartierul Primăverii.

Un singur detaliu scade atractivitatea palatului: o parcelă din grădină din față aparține acum Ambasadei Kuweitului, așa că viitorul proprietar al imobilului ar putea avea surpriza ca în grădină să apară o construcție cu mai multe etaje. De asemenea, de-a lungul timpului mai multe parcele de teren au fost înstrăinate, din terenul inițial de 14.830 mp rămânând doar 4.800 mp.

În prezent, clădirea se află în administrarea RA-APPS. În 2014, Guvernul a decis că palatul să fie scos din bază de protocol și pregătit pentru vânzare, în condițiile în care costurile de întreținere sunt foarte mari, iar clădirea era folosită de câteva ori pe an de către delegații oficiale.

Click pe imaginile de mai jos pentru a vedea o GALERIE FOTO cu Palatul Primăverii.