Cât timp caută românii o casă?

În România, căutarea unei locuințe durează între două și trei luni, perioadă care se înscrie în media euopeană.

160121_keyvisual_ReMax_Info_05Europenii nu alocă foarte mult timp căutării unei locuinţe şi, în medie, vizionează şapte case pentru a lua o decize, potrivit unei analize realizate în ţările din Europa de către RE/MAX Europe.

Studiul realizat de companie arată că 68% dintre europeni caută o locuinţă pentru a o achiziţiona circa două luni. Dintre aceştia, 10% au şansa de a găsi casa dorită în doar o săptămână, în timp ce peste 16% în maximum două săptămâni.

În ceea ce priveşte topul ţărilor în ceea ce priveşte timpul alocat căutării unei locuinţe, Portugalia este pe primul loc. Aici, circa 40% dintre persoanele care sunt în căutarea unei locuinţe, au şansa de a o găsi în doar o săptămână. La polul opul se află austriecii şi olandezi, unde 40% dintre doritorii de case sunt nevoiţi să caute mai bine de şase luni.

„În România lucrurile se aseamănă foarte mult cu media Europei. Aici căutarea unei locuinţe durează circa 2-3 luni, iar procesul este mai uşor în ultima perioadă, odată cu livrarea pe piaţă a tot mai multor locuinţe noi”, a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Studiul companiei a mai arătat că, în mod normal, bărbaţii sunt mai hotărâţi şi mai rapizi, în timp ce femeile alocă mult mai mult timp când vine vorba de luarea unei decizii privind achiziţia unei case.
În plus, analiza RE/MAX Europe mai relevă că, în medie, europenii vizionează şapte proprietăţi pentru a decide care este cea mai potrivită. Există însă şi excepţii – 4% dintre locuitorii Europei analizează chiar şi 20 de case pentru a alege ceea ce li se potriveşte.

În topul celor mai pretenţioşi europeni, turcii şi britanicii sunt pe primele locuri. Aceştia vizionează cca. 10 locuinţe pentru a putea face o alegere, în timp ce germanii şi italienii nouă. Pe următoarea poziţie se află polonezii şi spaniolii, care vizitează opt proprietăţi, iar lucrurile stau la fel şi în România. În Finlanda , însă, doar patru case sunt pe lista celor vizionate înainte de a se lua o decizie.