Ce este și la ce e bună analiza comparativă de piață?

Compararea ofertelor similare din piață ajută, printre altele, la educarea clientului în privința prețului pe care îl cere pentru proprietatea sa.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-house-image17988947Mulți brokeri imobiliari spun că se confruntă cu dificultăți atunci când încearcă să convingă clientul că prețul cerut pentru o proprietate este prea mare. De aceea, un raport detaliat al ofertelor similare din piață – altfel spus, o analiză comparativă de piață – poate fi un factor care să facă diferența între o vânzare de succes sau un eșec.

Astfel, agentul imobiliar poate poziționa clar în fața clientului proprietatea pe care acesta din urmă vrea să o vândă sau să o ofere spre închiriere. Astfel, locuința respectivă poate fi scoasă pe piață la un preț corect, ceea ce va crește considerabil șansele ca tranzacția să reușească.

Analiza comparativă de piață compară proprietatea clientului cu altele din aceeași zonă, bazându-se pe tranzacțiile încheiate recent și pe ofertele existente la momentul respectiv.Sunt luate în considerare aspecte precum tipul locuinței, numărul de camere și multe altele. În urma acestei comparații, agentul imobiliar poate prezenta clientului un raport amănunțit, care să-l determine să accepte ceea ce înseamnă, de fapt, cel mai important pas spre o tranzacție reușită: prețul corect.