Ce fel de locuințe preferă cetățenii străini?

Mobilierul necorespunzător cerințelor expaților coboară chiria obținută cu 10-20%, potrivit companiei de consultanță imobiliară Nordis.

Nordis_apartament_inchiriat_lux70% dintre cetățenii străini preferă să închirieze apartamente mobilate, căutate fiind imobilele recent construite, cu finisaje de calitate superioară și locuri de parcare subterane, potrivit companiei de consultanță imobiliară Nordis.
În ceea ce privește stilul de amenajare al apartamentelor, acesta diferă în funcție de preferințele personale ale fiecăruia, însă în topul preferințelor chiriașilor se află apartamentele amenajate armonios de către un designer de interior care eficientizează și pune în valoare spațiul util.

„În zonele rezidențiale bine cotate ale Capitalei (Șoseaua Nordului, Aviatorilor-Kiseleff, Primăverii, Dorobanți-Capitale) există un anumit standard de mobilare și utilare, care va genera proprietarului o chirie situată în partea de sus a intervalului de chirii obținute pe zonă.

Mobilierul de bună calitate, finisajele high-end, corpurile de iluminat în ton cu ambientul, materialele prețioase folosite pentru tapiserii și draperii, unitatea dată de stilul pieselor de mobilier, al decorațiunilor și al finisajelor, toate aceste elemente se regăsesc într-un spațiu de locuit elegant.
Proprietățile situate în aceste zone, care însă nu corespund acestor standarde, vor genera o chirie în general sub media zonei, uneori și cu 15-20% mai mică”, declară Irina Poștoacă, Expats Properties Department Manager, Nordis.

De asemenea, există diferențe vizibile între amenajările realizate în proprietăți care au fost cumpărate pentru închiriere și cele pe care proprietarii le-au amenajat pentru ei, luând ulterior decizia de le închiria. În primul caz, amenajările vor fi în general de calitate dar fără personalitate, tip “cameră de hotel” și axate pe funcționalitate, chiar dacă au fost realizate cu ajutorul unui designer de interior. În al doilea caz însă, putem vorbi de proprietăți într-adevăr spectaculoase, amenajate adesea avangardist, de la finisajele semnate de mărci celebre până la mobilier unicat, realizate custom made de designeri de obiect.

Secretul unei amenajări interioare poate consta într-o singura piesă „statement” suficient de puternică încât să determine amenajarea întregului spațiu, astfel încât totul să se raporteze la aceasta. Fie că este vorba de un tablou, un anumit tapet, o lampă sau un fotoliu cu un design deosebit, amenajarea spațiului într-un mod inteligent poate conduce atenția privitorului către obiectul vedetă ce pune în același timp în valoare întregul spațiu.

O alternativă la obiectul-vedetă o reprezintă ”peretele-vedetă”, acesta fiind o compoziție echilibrată ce cuprinde tablouri, tapet, corpuri de iluminat, obiecte de mobilier (scaune, fotolii, măsuțe, dulapuri etc.) sau alte volume percepute în prim plan.