Eficiența energetică a locuinței devine din ce în ce mai importantă, în contextul reglementărilor ce vor intra în vigoare peste câțiva ani.
În condițiile în care prețul cu încălzirea locuinței crește de la an la an, eficiența energetică a locuinței devine din ce în ce mai importantă. Nu trebuie să uităm nici de directiva Directiva2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor, care va fi aplicată începând cu anul 2018. De atunci, toate clădirile noi publice vor fi proiectate cu un consum energetic aproape de zero, urmând ca din 2020 cerința să se aplice și la clădirile private noi.
Cumpărătorii potențiali de locuințe sunt din ce în ce mai bine informați în legătură cu aceste aspecte, de aceea este este important să cunoașteți, ca agenți imobiliari, câteva aspecte despre eficiența energetică a locuințelor pe care le aveți în portofoliu.
În afară de izolația termică a pereților unei locuințe, suprafața vitrată are un rol important atunci când vine vorba despre eficiența energetică. Intrate pe piața din România în urmă cu două decenii, ferestrele și tâmplăria termoizolante, cunoscute sub numele de ”termopane”, au evoluat din punct de vedere tehnologic. Astăzi, pe piață există multiple variante de astfel de soluții. Reprezentanții companiei Gealan, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de profile din PVC, spun că important este, atunci când analizați eficiența energetică a unor sisteme de tâmplărie și ferestre termoizlante, să acordați atenție coeficienților de transfer termic, numărul de camere al profilului nefiind important.
Astfel, alegerea corectă a tâmplăriei din punct de vedere al izolației termice se face corelând proprietățile de izolație ale componentelor principale, rama și geamul, pentru care definitorii sunt valorile coeficienților de transfer termic: Uf pentru ramă și Ug pentru pachetul de geam termoizolator. Coeficientul de transfer termic Uw se calculează în baza celor două valori și arată cât de mult izolează fereastra. Astfel, cu cât valorile Uw sunt mai scăzute, cu atât pierderile de căldură prin fereastră se diminuează.
Conform normativelor actuale în izolația clădirilor din România, o fereastră standard din punct de vedere energetic este caracterizată de Uw max=1,3 W/mpK (Watt pe metru pătrat și grad Kelvin). Pentru a obține rezultatele optime, aveți în vedere că geamul trebuie să aibă valoarea Ug max=1,1 W/mpk, iar în cazul ramei, țineți cont de o valoare de referință Uf max=1.2–1.3 W/mpk. Specialiștii recomandă ca montarea unui geam cu caracteristici ȋnalte de izolație termică să fie făcută pe rame puternic izolatoare și astfel, se vor obține ferestre performante cu valori Uw ≤ 1,1.
”Performanța termoizolantă a ferestrei este determinată, în principal, de echilibrarea valorilor Uf și Ug şi nu este influențată de numărul de camere al profilului sau de folosirea profilelor cu miez reciclat”, explică reprezentanții Gealan.
Nu vă speriați de cifrele și unitățile de măsură de mai sus, nu trebuie să deveniți profesori de fizică pentru a reuși să vindeți o casă. Tot ceea ce trebuie să faceți, ca agenți imobiliari, este să aveți aceste date la dispoziție atunci când prezentați clientului o locuință.