Cerere pentru apartamente premium mai mici

Locuințele premium aflate în prezent în construcție au suprafețe mai mici decât cele finalizate în ultimii doi ani.

bucuresti nordCererea pentru apartamente noi aflate în zone premium a crescut în comparație cu anii precedenți, , potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox. Această tendință este reflectată de trei aspecte importante: disponibilitatea scăzută a apartamentelor în proiecte livrate între anii 2014 – 2015, doar 30% fiind disponibile pentru vânzare la sfârșitul T4 2015, numărul mare de unități aflate în construcție și, nu în ultimul rând, numărul de unități vândute în faza de proiect (au fost vândute mai mult de 36% din numărul total de unități aflate în construcție cu data de finalizare 2016 – 2017).

La finalul lui 2015, cele mai multe apartamente premium disponibile pentru vânzare sunt localizate în proiecte care urmează să fie finalizate în 2016 (86% din numărul total de apartamente programate pentru finalizare anul acesta sunt disponibile pentru vânzare). Disponibilitatea unităților rezidențiale programate pentru finalizare în 2017 este mai redusă, doar 48% fiind disponibile pentru vânzare la sfârșitul trimestrului al patrulea din 2015.

Marea majoritate a proiectelor aflate în construcție oferă apartamente cu două sau trei dormitoare. Luând în considerare toate unitățile rezidențiale premium programate pentru finalizare în următorii doi ani, un procent de 60% este reprezentat de aceste tipuri de unități. În ceea ce privește apartamentele cu un dormitor, prin comparație cu stocul livrat între 2014 – 2015, numărul celor aflate în construcție la finalul 2015, este de șase ori mai ridicat.

Comparând stocul apartamentelor premium livrate în ultimii doi ani cu cele aflate în construcție, se poate observa o schimbare a celor din urmă în ceea ce privește suprafața medie construită. Acest lucru este valabil, în special, pentru apartamentele cu două sau trei dormitoare. Dacă în perioada 2014 – 2015 suprafața construită a unui apartament cu două dormitoare varia în medie între 90-170 mp, în perioada 2016 – 2017 acestea vor avea în medie 90 – 150 mp. În cazul apartamentelor cu trei dormitoare, suprafața construită în ultimii doi ani a fost de 150 – 300 mp. În cazul proiectelor aflate în construcție cu data de finalizare în 2016 – 2017, suprafața construită a apartamentelor cu trei dormitoare va fi de 120 – 290 mp.

Cele mai active zone din punct de vedere al construcției de apartamente premium sunt Herăstrău, Aviației și Floreasca.

”Conceptul de premium este definit, printre altele, în primul rând de amplasament, apoi facilitățile oferite de ansamblu, structura proiectului, finisaje. În zona Primăverii de pildă, din 3.000 de euro cât costă metrul pătrat construit, 2.000 de euro este prețul pe care-l plătești pentru zonă”, spune Mihaela Pană, partener în cadrul companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox.

Amplasamentele care înregistrează o activitate scăzută de dezvoltare sunt Dorobanți, Aviatorilor și Kiseleff. În aceste zone disponibilitatea terenurilor este destul de limitată, iar un număr considerabil de clădiri sunt încadrate la categoria ,,monument istoric’’.

Per ansamblu, în Dorobanți, Aviatorilor și Kiseleff, numărul total de apartamente premium programate a fi finalizate în 2016 – 2017 reprezintă doar 9% din stocul total de unități programate pentru livrare în această perioadă.

Zona Primăverii înregistrează cel mai ridicat preț mediu de vânzare pe metru pătrat construit – 3.500 Euro + TVA, în timp ce în zonele Aviației, Herăstrău și Floreasca, prețul mediu de vânzare pe metru pătrat construit variază între 1.800-1.950 Euro + TVA.