Chiriile, reprezentarea exclusivă și blocurile noi

Care a fost importanța reprezentării exclusive în reușita unei tranzacții de închiriere a unui apartament cu două camere din orașul de pe Bega.

tranzactie imobiliaraÎn Timișoara, apartamentele situate în blocuri noi, construite în ultimii patru ani, sunt la mare căutare printre cei care doresc să locuiască în chirie. Puiu Bălan, broker imobiliar și directorul departamentului Închirieri al companiei Sedako din Timișoara, spune că are deja o ”listă de așteptare”, existând foarte multe cereri pe acest segment, inclusiv ”relocări” din apartamentele situate în blocurile vechi din centru. ”Amenajările interioare sunt similare la apartamentele noi si la cele vechi, însă diferă alte aspecte, precum disponibiliatea unui loc de parcare, aspectul exterior al clădirii, termoizolația, starea scării blocului, colocatarii”, explică Puiu Bălan. ”La apartamentele vechi plătești în primul rând amplasamentul ultracentral, în timp ce la cele noi condițiile de locuit; chiriile sunt relativ egale.”

Pentru a exemplifica această situație, broker-ul imobiliar timișorean aduce în discuție închirierea unui apartament cu două camere, situat în zona Ștefan cel Mare, foarte aproape de complexul studențesc, pe care a intermediat-o în regim de reprezentare exclusivă.” În 15 iunie am preluat un apartament spre închiriere în exclusivitate. Apartamentul este cu două camere, într-un bloc nou dat în folosință de 4 ani, aflat la prima închiriere. Proprietarul, imediat ce a terminat amenajarea apartamentului – mobilarea, elecrocasnicele și toate celelalte elemente necesare pentru a locui confortabil – în baza recomandării venite de la o clientă mai veche, care are deja câteva apartamente intermediate de mine în același imobil, m-a sunat și am stabilit o întâlnire direct la apartament. Am făcut fotografii, lista de inventar și practic i-am evaluat apartamentul din punct de vedere al contextului actual al pieței închirierilor din Timișoara.”

În Timișoara, față de 2010-2012, chiriile au crescut cu 30%, potrivit lui Puiu Băƒlan. În acea perioadă, pe fondul crizei imobiliare piața nu se deblocase încă și chiria la un apartament similar cu două camere, relativ central, în bloc nou, complet mobilat și utilat, etaj intermediar, era de 300 de euro pe lună.

”Am hotărât de comun acord să promovăm proprietatea la un preț corect raportat la echilibrul dintre cerere și ofertă, anume la 400 de euro lunar. Ca urmare a promovării ofertei, cu marcaj că se află în exclusivitate la agenția Sedako, la prețul de 400 de euro, am fost contactat după două zile de un client care chiar cu ocazia vizionării a dat un răspuns pe loc că îl închiriază”, povestește Puiu Bălan.

De ce crede broker-ul imobiliar că reprezentarea exclusivă este cea mai bună modalitate de lucru? ” Este posibil ca un proprietar să gândească că ar putea obține o chirie mai mare prin oferirea proprietății mai multor agenții și promovând în paralel singur, pe diferite site-uri. Este o situație des întâlnită în piața închirierilor și pot să spun că este o abordare greșită. Este o falsă impresie că în urma promovării pe toate portalurile imobiliare și la încă 3-4 agenții un proprietar reușește să optimizeze veniturile din inchiriere”, spune Puiu Bălan. ”După 16 ani de experiență directă în piața imobiliară de închirieri rezidențiale pot spune că acest gen de abordare duce la o pierdere de timp și bani pentru proprietari, aceștia așteptând să închirieze un imobil de care nimeni nu se ocupă, pentru că atunci când se ocupă mai mulți, de fapt nu se ocupă nimeni.”

Mai mult decât atât, potențialii chiriași percep imobilul ca având probleme, văzându-l foarte des afișat la diverse agenții, de cele mai multe ori la prețuri și în condiții diferite, fapt care nu le inspiră încredere. ”Ca proprietar, când lucrezi în exclusivitate cu un broker imobiliar cu experiență, aștepți de la acel broker să-ți facă o evaluare corectă a imobilului în contextul pieței și să-ți promoveze proprietatea în modul cel mai adecvat pentru a obține cel mai bun pret”, explică directorul departamentului Închirieri al Sedako, precizând că, pentru ca un proprietar să-și ofere proprietatea în exclusivitate unei agenții, trebuie să aibă încredere în acea companie. ”Am decis încă de anul trecut să nu mai preiau oferte decât în regim de exclusivitate. Acest mod de lucru este singurul care asigură părțile implicate în tranzacție de profesionalism”, conchide Puiu Bălan.

În atenția brokerilor imobiliari: vă așteptăm să ne contactați pentru a scrie despre exemplele voastre de tranzacții imobiliare reușite!