Retailul și bunurile de larg consum sunt domeniile economice cu rate de încetare a contractelor de muncă peste medie. Cu alte cuvinte, clienții potențiali care provin din aceste domenii comportă mai multe riscuri.
Locul de muncă este unul dintre cele mai importante aspecte pe care un specialist implicat într-o tranzacție imobiliară – fie că vorbim despre un broker imobiliar, fie despre unul de credite destinate achiziției de locuințe – le ia în considerare atunci când ”califică” un client potențial.
Așadar, este important pentru un broker imobiliar să cunoască cât mai multe detalii despre domeniul de activitate al potențialilor săi clienți și despre ”soliditatea” locurilor de muncă din sectorul economic respectiv. Rata de încetare a contractelor de muncă în România (atât plecări voluntare, cât şi disponibilizări) a fost de 16.4% anul trecut, potrivit studiului PwC Saratoga 2014, în creştere cu 0,2% faţă de ediţia precedentă. Valoarea este uşor mai ridicată faţă de media din Europa Centrală şi de Est (14,9%) şi cea din Europa (14,3%).
„Deși la nivelul muncitorilor se observă o scădere a ratei de încetări ale contractelor de muncă, în rândul personalului administrativ s-a înregistrat o creștere a acestei rate, reflectând presiunea pusă de angajatori pe departamentele de suport”, spune Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.
Din punctul de vedere al sectoarelor de activitate, se observă în continuare o rată peste medie a încetărilor în retail (41,9% – sector tradiţional caracterizat printr-o fluctuație mare de personal) şi în industria bunurilor de larg consum (23,4%, în creștere cu 8% faţă de anul anterior), semn al restructurărilor masive din acest sector de activitate din ultima perioadă. În schimb, în sectorul farmaceutic şi în cel de producţie industrială rata de încetare a contractelor de munca a fost sub media pieței: 9,1%, respectiv 9,9%.