Carina Chirculescu de la Coldwell Banker a vorbit la CPI București, ediția din octombrie, despre importanța emoționalului în reușita unei tranzacții imobiliare.
În 2009, Carina Chirculescu (foto stânga), în prezent Project Manager New Homes Division în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania – Moșilor, primea un mail de la un client potențial din Statele Unite ale Americii, un român stabilit pe continentul nord-american. Clientul era proprietarul unui apartament situat în zona ultracentrală a Capitalei, pe strada Jean Louis Calderon, o locuință cu trei camere, printre ale cărei caracteristici speciale se număra un șemineu și o terasă de 20 de metri pătrați, placată cu marmură.
De la momentul acestui prim contact și până la încheierea tranzacției aveau să treacă doi ani de zile. ”Proprietarii își setează niște așteptări, în primul rând financiare. În acest caz, acestea erau corelate cu piața din America. În perioada 2009 de la noi, lucrurile nu erau foarte clare, nu știam ce se va întâmpla”, povestește Carina Chirculescu. ”Timp de doi ani de zile a trebuit să lucrez cu el, pentru ca să înțeleagă, în primul rând, cum e piața românească și în al doilea rând să-și reducă emoționalul și să-și ridice rațiunea. El se născuse aici, își petrecuse studenția în România, după care plecase în America. Atașamentul lui față de această proprietate era foarte mare, deși el era convins că n-o să se mai întoarcă în România.”
În paralel, Carina a organizat vizionări ale apartamentului, în încercarea de a găsi cumpărători. În 2011, a primit o ofertă din partea unui cuplu de tineri căsătoriți. Din nou, aspectul emoțional a fost un element important. ”Cumpărătorii se tem. Ei pleacă dintr-un loc în care se simt bine și se duc într-un loc nou. «O să fie bine? O să-mi placă? O să mă obișnuiesc?» – acestea sunt întrebările pe care și le pun. În cazul acesta, se mutau dintr-o gasonieră din parcul Cișmigiu la un apartament mai mare, doreau o terasă și nici nu se temeau să renoveze un apartament mai vechi”, spune Carina. ”Am avut mai multe vizionări cu ei, însă în momentul în care i-am văzut în acel apartament, am știut că ei vor rămâne acolo: erau foarte liniștiți în acel loc, asta mi-au transmis și mie. Pentru ei a fost o achiziție benefică, pentru că au venit convinși că, o vreme, vor fi doar ei doi, însă la un moment dat au devenit trei. Emoționalul a jucat un rol important.”
Carina Chirculescu atrage atenția că, în profesia de broker imobiliar, clienții sunt oameni care trec prin niște schimbări importante în viața lor: ”Au anumite așteptări si anumite temeri, pe care noi trebuie să le asimilăm. Noi trebuie să-i facem să le verbalizeze și apoi să le înțelegem. Trebuie să-i ducem pe acest drum până când iau decizia corectă, împreună cu noi. Îmi doresc să fim cu toții atenți la emoțional, pentru că atunci când și noi simțim, se vede.”
Povestea tranzacției de mai sus a fost prezentată, într-un discurs de cinci minute, de Carina Chirculescu la ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” de la București, ediția din octombrie 2014. Prezentarea Carinei, apreciată de toți brokerii imobiliari prezenți în sală, a fost lăudată și de Valentin Oanțo, public speaker și trainer, care a evidențiat faptul că reprezentanta Coldwell Banker s-a încadrat perfect în cele cinci minute alocate.
Carina a acceptat provocarea de a modera evenimentul, lansată la CPI București din septembrie. În al cincilea său an de existență, seria de evenimente ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” a venit cu o noutate: moderarea de către brokerii imobiliari. Această idee face parte dintr-un plan amplu de dezvoltare a abilității agenților de a vorbi în public (public speaking). Moderatorul, selectat din rândul brokerilor imobiliari printr-o metodă inedită – vorbitorul de la un eveniment nominalizează moderatorul următorului CPI –, va primi feedback asupra prestației sale atât de la colegii din sală, cât și de la Valentin Oanțo, expert în public speaking și vicepreședinte PR TOASTMASTERS București, club de public speaking și leadership.
Ediția din noiembrie a CPI București va fi moderată de Andreea Crepcia (foto stânga), broker imobiliar în cadrul Move Real Estate, care va susține, în finalul evenimentului, un discurs de cinci minute. Discursul său se anunță a fi unul special, pentru că Andreea compune muzică și cântă, având o activitate susținută și în acest domeniu, nu doar în imobiliare. ”Mi se pare o idee foarte bună, având în vedere că avem nevoie să învățăm exact ce anume să comunicăm”, spune Andreea, care are experiență cu publicul, din postura de cântăreață. ”Nu este același tip de experiență, când cânt am un alt gen de auditoriu.”