Mai mult text sau preponderent fotografii? Cum să alegi numele site-ului? Design elaborat sau simplu? Dacă știi răspunsurile corecte la aceste întrebări ești cu un pas mai aproape de un blog imobiliar de succes.
Ne place sau nu, mediul virtual este o realitate căreia nu-i mai poți întoarce spatele, fie și numai din simplul motiv că potențialii clienți te caută pe Google încă dinainte de a se întâlni fizic cu tine. Ca să-l parafrazăm pe un celebru realizator TV, nici nu știi ce clienți pierzi dacă nu ai un site care să te reprezinte.
Pentru a afla mai multe despre ce ar trebui să conțină un blog imobiliar, am stat de vorbă cu Cristian Herman, fondator si Executive Manager al agentiei Herman Internet Services , specializată in web-design şi online branding & marketing, înființată în 2002 şi care a avut de-a lungul timpului clienți precum Philips, Bursa Română de Mărfuri, ILLY, Bog’Art, Monte Banato, Kober, UNTRR, Synevo – Medicover, Dunca Expediții, Revista Tango, Contor Zenner, Cristian Chivu și alții.
CPI: Denumirea site-ului trebuie să conțină sau nu referiri la domeniul imobiliar și/sau numele brokerului?
Ca regulă de SEO, cuvântul-cheie căutat în Google este bine să se regăsească în numele site-ului, este un plus. Se pot crea nume de site-uri ca sub-domenii la un domeniu de bază.
CPI: Este în regulă dacă dezvoltăm blogul pe platforme precum WordPress?
Răspunsul este 100% DA pentru WordPress, deoarece este o platformă (framework) dezvoltată special și dedicată petru activitatea de blogging. Rezolvă din start o grămadă de lucruri de care un blog are nevoie, legate mai ales de programare și design, adică sunt deja incluse în platformă, deja rezolvate din fază incipientă.
Blog-ul în sine se poate instala la un domeniu sau altul, adică fie direct la un domeniu de sine stătător, gen: www.imobiliare.ro, fie direct la un sub-domeniu de genul: www.numebroker.imobiliare.ro. Evident, dacă există posibilitatea, cel mai bine este să îți rezervi numele de domeniu din timp și apoi să urci pe el site-ul (blog-ul) atunci când îl lansezi online.
CPI: Să ne concentrăm pe text sau pe foto/video? Conținut nișat sau general?
Un blog este prin definiție o specie de site concentrată pe text. Dar, în funcție de specific, se pot activa și chiar e indicat să se activeze galerii foto și eventual inserții video (de obicei uploadate în youtube și vor fi vizualizate în site). Regula de bază este ca galeriile foto/video să ajute la înțelegerea textului, a mesajului promovat de blog, nu să se substituie acestuia.
La început, blogurile de succes erau mai generale, dar foarte repede s-au specializat pe nișe. Funcționează și aici în online marketing (sau mai ales aici, la doar un click distanță) regula: „get niche or get out”
CPI: Design simplu sau elaborat?
Oricând, pentru orice site, este preferabil conceptul „keep it simple”. De altfel, unul din cele mai importante curente din web-design este „Design non-invaziv”, adică un design de site nu trebuie să fie invaziv peste conținut/informația care trebuie transmisă. Să nu „ia ochii” cu briz-briz-uri inutile.