Grătar, fântâni ornamentale, jardiniere supradimensionate. Acestea sunt elementele căutate de către proprietarii – sau potențialii proprietari – de casă cu grădină.
Imaginați-vă următoarea situație: clientul potențial căruia i-ați arătat deja mai multe case cu grădină apre a se fi hotărât, în sfârșit. Îi convin prețul, amplasamentul locuinței, facilitățile sociale și educaționale din zonă, împărțirea casei, finisajele. Când ieșiți din locuință, spre surprinderea voastră, vine întrebarea: ”Eu știu, totuși? Ce o să fac în toată grădina asta?”.
Este momentul să-i dați clientului câteva sugestii despre cum ar putea să amenajeze grădina, pentru a-l face să-și imagineze ce loc plăcut poate deveni. Potrivit Symmetrica, unul dintre cei mai importanți jucători din piața locală de pavele şi borduri vibropresate, pentru o notă deosebită în propria grădină se poate apela la realizarea fântânilor ornamentale, grătarelor, precum și la construirea unor jardinere supradimensionate.
Menite să sporească confortul și să ofere proprietarilor o modalitate practică de a-și organiza grădinile, elementele decorative precum jardinierele, fântânile ornamentele sau grătarele de mari dimensiuni pot fi realizate cu ușurință cu ajutorul unor blocuri de beton vibropresat, montate într-o manieră creativă de către o echipă de specialiști.
„Din experiența noastră, cele mai solicitate amenajări în care sunt incluse kit-urile de grădină vizează construcția jardinierelor de mari dimensiuni, acestea urmârind fie linii curbate, fie contururi drepte. De asemenea, românii se orientează către grătare încadrate de blocuri de beton ce pot fi folosite și ca un simplu șemineu exterior pe perioada sezonului rece”, a menționat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.
Conform acestuia, interesul crescut pentru astfel de amenajări creative în grădini se datorează atât atemporalității elementelor, acestea putând fiind folosite pe tot parcursul anului, cât și ușurinței cu care se pot construi în colaborare cu o echipă de montatori specializați.
Astfel, pentru realizarea unei fântâni ornamentele, ori a unui grătar, este necesară săparea unei fundații pe care se va așterne un strat de balast compactat. Ulterior, se va săpa o fundație continuă de beton și se va demara procesul de montare propriu zis al elementelor de grădină prin zidire. În funcție de produsul finit dorit, zidirea se va realiza circular, linear sau în forme curbe.
În ceea ce privește construcția unei jardiniere, lucrurile sunt și mai simple, mai ales dacă se dorește un spațiu de mici dimensiuni, pentru acesta nefiind necesară aportul unui profesionist. Pentru construcția unei jardiniere prima etapă presupune înlăturarea spațiului vegetal din zona de construit și presărarea și nivelarea unui strat de nisip sau pietriș. Ulterior urmează montajul prefabricatelor din beton și umplerea spațiului cu pământ mixat cu îngrășământ pentru flori. Ultimul pas îl reprezintă plantarea florilor dorite.
„O jardinieră simplă poate fi realizată și de o persoană nespecializată cu o serie de ustensile și accesorii care se găsesc în orice gospodărie. În cazul în care se dorește însă o lucrare mai complexă atât din punct de vedere al design-ului, cât și al dimensiunilor, este recomandată contractarea unei echipe specializate care poate oferi sfaturi pentru o proiectare reușită și de durată”, a adăugat reprezentantul companiei.