Design: Tendințe în amenajarea grădinii

Proprietarii de case cu grădină nu mai consideră aceste spații doar ca zone dedicate exclusiv creșterii plantelor.

Tendinte in amenajarea gradinii (9)Probabil că, în cele din urmă, vara va veni, în ciuda temperaturilor scăzute și ploilor ce par că nu se mai opresc. De aceea, este bine să știți că proprietarii sau viitorii proprietari de casă cu grădină văd aceste spații ca mult mai mult decât zone dedicate exclusiv creșterii plantelor. Astfel, potrivit Symmetrica, unul dintre principalii jucători din piața de pavele şi borduri vibropresate, printre cele mai importante tendințe de amenajare din acest an se numără crearea unei zone de socializare, utilizarea unor culori neutre în amenajare și a unor forme atipice.

Întrucât spațiul de grădină este cel mai frecventat pe timpul verii, foarte mulți români, proprietari de locuințe, au început să apeleze la specialiști în design exterior pentru a-și reda în întregime personalitatea și stilul chiar și în acest spațiu. Zonele de socializare, culorile naturale care să redea un ambient atemporal, dar și formele atipice ale spațiului, sunt printre cele mai noi cerințe ale românilor ce dețin un spațiu de grădină.

Zone de socializare și relaxare

Una dintre cele mai frecvente solicitări venite din partea proprietarilor români este crearea unor zone delimitate în cadrul cărora aceștia să-și poată petrece timpul liber alături de familie și prieteni. Astfel, în funcție de spațiul disponibil, aceștia recurg la construirea unor grătare rotunde, ce pot servi ca zonă de socializare atât pe timp de vară, cât și în sezonul rece.

Tendinte in amenajarea gradinii (7)Din spațiile moderne nu lipsesc nici băncile ce au în componență o jardinieră sau cele simple amplasate în jurul unor spații verzi care contribuie astfel la crearea unui colț de relaxare, oferind o notă intimă și personală ambientului.

Conform companiei, spațiile verzi  sunt din ce în ce mai căutate atât pe segmentul rezidențial, cât și în cadrul companiilor care au sediul în zonele urbane, datorită beneficiului de relaxare pe care acestea îl oferă angajațiilor.

 

Culori și materiale naturale pentru un aspect atemporal

„Dacă la interior urmărim să adaptăm cele mai noi tendințe de design, în propria grădină este important să obținem un decor a cărui estetică să treacă testul timpului și care să rămână mereu la modă. În acest sens, cele mai căutate nuanțe sunt cele pământii sau mixuri de culori naturale care nu-și pierd niciodată efectul”, spune Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Tendinte in amenajarea gradinii (2)La fel de important pentru adepții unui stil modern este și sustenabilitatea produselor și o durată de viață cât mai îndelungată a articolelor folosite în amenajare. Astfel, sistemele speciale, care protejează pavelele împotriva infliltrării apei, sunt din ce în ce mai solicitate, atât datorită contribuției lor la protecția produselor, cât și a faptului că durata de viață a pavelelor astfel tratate ajunge la circa  25 ani.

Forme atipice pentru un plus de personalitate

Nu în ultimul rând, pentru a spori efectul de autenticitate, din ce în ce mai multe grădini se diferențiază prin forme atipice, un design creativ și alei delimitate într-un mod special.  Zonele înguste sau cu forme curbe ori neregulate sunt marcate printr-o pavare care să permită întrepătrunderea spațiilor pietonale cu verdeață, care poate genera un aspect atât practic, cât și plăcut din punct de vedere estetic

„Pentru acoperirea unei suprafețe cu margini neregulate, sunt utilizate dalele de mari dimensiuni, în timp ce pavajele de mici dimensiuni, sunt recomandate mai mult pentru cele curbe”, a menționat Sebastian Bobu.