Doar 3 din 10 români sunt mulțumiți de locuința cumpărată

Motivele nemulțimirii proaspeților cumpărători de locuințe vizează amplasamentul, lipsa parcurilor și a mijloacelor de transport în comun, precum și a locurilor de parcare, potrivit unui studiu RE/MAX.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-retro-happy-family-house-real-estate-modern-flat-design-concept-template-vector-illustration-image44591006În România, 3 din 10 români sunt mulțumiți în totalitate de locuința recent achiziționată, potrivit informațiilor RE/MAX, cei mai mulți fiind nemulțumiți de diverse aspecte, precum distanța față de centrul orașul, lipsa unui parc în apropiere, lipsa locurilor de parcare suficiente în jurul blocului respectiv sau lipsa unei guri de metrou.

”Față de media Europei, în România noii proprietari de locuințe sunt în special tineri, programul guvernamental Prima Casă având o contribuție semnificativă în acest sens. Totuși, nu toți sunt pe deplin mulțumiți de alegerea făcută, majoritatea optând pentru o locuință în ansamblurile rezidențiale noi dezvoltate în zone mai îndepărtate de centrul orașului, doar pentru a se încadra în bugetul de care dispun”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Pe de altă parte, potrivit RE/MAX, în ceea ce privește durata procesului de achiziționare a locuinței, românii se situează la același nivel cu restul europenilor, dedicând căutărilor o perioadă de aproximativ două luni, timp în care vizionează în medie șapte apartamente sau case.

Astfel, potrivit unei analize realizate în ţările din Europa de către RE/MAX Europe, 80% dintre proaspeții proprietari de apartamente și case la nivel european consideră că au luat decizia cea mai bună.

În cadrul studiului, consultanții RE/MAX au chestionat persoane cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani în legătură cu procesul achiziționării proprietăților – care sunt cele mai importante aspecte care contează în luarea deciziei finale, dar mai ales cât de mulțumiți sunt de alegerea făcută.

Rezultatul a fost că 80% dintre europeni sunt siguri că au luat decizia potrivită și sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de noua lor locuință, indiferent de vârstă. Studiul a mai arătat că, deși Austria și Elveția conduc clasamentul, fiind țările cu cel mai mare grad de mulțumire în ceea ce privește locuința achiziționată recent, nu sunt diferențe majore între ţările luate în calcul.

Ultimele țări clasate în topul realizat de RE/MAX sunt Grecia, Cehia, Italia, Polonia, Franța și Spania, ai căror cetățeni s-au declarat mulțumiți doar în proporție de 30%-32%.