Emanuel Poștoacă, Nordis: ”Creștere de 12% pe segmentul rezidențial de lux”

Pe segmentul de lux, 75% dintre cumpărători au ales în 2014 apartamente mari, de peste trei camere, cu prețuri pornind de la 180.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de Nordis.

Nordis_apartament_luxSegmentul rezidențial de lux a înregistrat o creștere în acest an, atât din perspectiva tranzacțiilor, cât și din cea a dezvoltării de noi proiecte, potrivit estimărilor grupului de firme Nordis.

„Față de anul 2013, se poate discuta de o creștere a numărului tranzacțiilor de circa 12% în anul 2014, dar și o creștere a bugetelor alocate pentru achiziții rezidențiale. În ceea ce privește ponderea tranzacțiilor în anul ce se încheie, 40% dintre cumpărători s-au orientat către apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc și unui cuplu tânăr dar și unei familii și au un randament investițional bun. Fiind vorba de zone premium din București și apartamentele cu suprafețe mari, de 4 camere sau mai mari au avut o pondere mai mare în achiziții, de circa 35%, acestea fiind preferate de familii mai numeroase, dar nu numai”, declară Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis.

Pe de altă parte, apartamentele cu 2 camere sunt cumpărate în special de investitori, acestea având prețuri mai mici, datorită suprafețelor mai scăzute, dar și pentru că au potențial bun de închiriere, zonele de top fiind preferate de expați. Doar 5% din locuințele cumpărate în 2014 în zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere.

Noi proiecte pe segmentul rezidențial de lux

„Este primul an, după perioada de scădere din 2008,în care dezvoltatorii imobiliari încep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux (suprafețe mari, finisaje superioare, amplasament bun), la un nivel mai înalt de calitate decât cele construite în ultimii trei-patru ani, când au fost livrate puține imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scăzute și a presiunii prețului de achiziție. Tendinţa de creştere din 2014 se va menține și în anul 2015, anul viitor fiind programate să înceapă încă două proiecte imobiliare care vor fi finalizate în 2017, care vor oferi spre vânzare peste 350 de apartamente de lux, cu amplasamente premium, pentru care prețul mediu de vânzare începe de la 1.500 euro +TVA pe metru pătrat construit”, spune Emanuel Poștoacă.

În zona Kiseleff- Aviatorilor au fost începute mai multe proiecte premium, multe din ele gândite înainte de începerea crizei și sistate în ultimii ani. Este vorba de mai multe imobile ce vor livra în jur de 150 de apartamente de la 2 la 4 camere și penthouse-uri. ”Estimăm că în anul 2015- 2016 vor fi scoase la vânzare toate aceste apartamente și vor fi începute si alte proiecte noi”, spun reprezentanții Nordis.

În zona Kiseleff-Aviatorilor cele mai multe cereri sunt pentru apartamente mari, de 3 și 4 camere sau tip penthouse și semnificativ mai mică pentru 2 camere.

În zona Floreasca există mai multe proiecte în derulare ce trebuie să ajungă la finalizare în 2015. În această zonă investițiile au avut o tendință crescătoare încă de acum doi ani, datorită prețurilor mai mici ale terenurilor. În Floreasca, cererile sunt axate în mod egal pentru apartamente de două, trei și patru camere, iar suprafețele apartamentelor sunt mai mici față de proiectele din Kiseleff-Aviatorilor. Cererea pentru apartamente în această zona este în creștere, potrivit Nordis.

În zona Dorobanți – Primăverii au fost începute mai multe proiecte, majoritatea din ele gândite înainte de începerea crizei şi sistate în acea perioadă. Multe din clădirile rezidenţiale aflate în proiect sunt de mică înălțime, exclusiviste, cu puține apartamente mari și finisaje foarte bune. În zona Dorobanți – Primăverii majoritatea cererilor sunt pentru apartamente mari, de trei și patru camere sau tip penthouse și foarte puține se îndreaptă către două camere.