Facebook-ul, clădirile de birouri și clienții potențiali

În care este vorba despre legătura dintre clădirile office, Facebook și clienții potențiali care vor să cumpere sau să închirieze o locuință.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-miniature-house-map-image7832056Tranzacțiile și noile dezvoltări din sectorul clădirilor de birouri sunt un indicator important și pentru agenții imobiliari care activează pe segmentul rezidențial. Și aceasta pentru că în aceste clădiri lucrează unii dintre cei mai bine plătiți angajați din România, ceea ce înseamnă că sunt șanse mai mari ca aceștia să dorească să cumpere sau să închirieze o locuință.

De pildă, industria IT reprezintă unul dintre domeniile cu o dezvoltare puternică în România în ultimii ani, angajații din acest domeniu având un salariu mediu de 3.347 de lei, potrivit unui studiu realizat de KeysFin, companie de servicii de business information și credit risk management dedicate mediului de afaceri. Cu toate acestea, cei care lucrează în IT sunt pe locul 2 în topul celor mai bine plătiți angajați, situându-se după sectorul Intermedieri Financiare/Asigurări (salariu mediu de 4.577 lei), dar înaintea celor din industria extractivă (3.264 lei), din producția/furnizarea de energie electrică/gaze (3.151 lei) sau din activități profesionale/științifice/tehnice (2.623 lei).

Revenind la IT, orașele în care această industrie s-a dezvoltat cel mai mult sunt, în afara Bucureștiului, Cluj, Timișoara și, într-o măsură mai mică, Iași. Coincidență sau poate că nu, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară ESOP, prin intermediul Forumului celor mai importante companii de consultanţă imobiliară prezente în România, aceste orașe, cărora li se alătură Ploieștiul, sunt în topul localităților cu cele mai importante tranzacții de închiriere de spații office moderne. Concret, din totalul pieţei de birouri din primul semestru al acestui an, volumul de tranzacţii de la nivel naţional  a provenit în proporție de 11,5% din alte patru oraşe în afară de Bucureşti, și anume Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Ploieşti, potrivit datelor centralizate de compania de consultanță imobiliară ESOP, prin intermediul Forumului celor mai importante companii de consultanţă imobiliară prezente în România.

Astfel, în afara Bucureştiului, în primul semestru din 2014 au fost tranzacţionate spaţii de birouri care totalizează o suprafaţă de 15.557 de metri pătrați, pe primul loc fiind Timişoara (5.532 mp) şi pe locul doi Cluj-Napoca (5.190 mp). Spre comparație, în Capitală, în primul semestru s-au încheiat tranzacţii care au totalizat 132.009 de metri pătrați.

„Credem că în următorii 5-10 ani se vor intensifica investiţiile în spaţii de birouri din ţară, dezvoltate prin proiecte din ce în ce mai extinse şi la standarde occidentale de calitate. Dezvoltarea serviciilor de închiriere de birouri în marile centre universitare, precum Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov este firească şi benefică şi contribuie la o dezvoltare organică a României, echilibrând piaţa forţei de muncă. Deocamdată, chiriile pentru spaţiile de birouri de clasă A şi B sunt comparabile cu cele din Bucureşti, din cauza ofertei care abia ţine pasul cu cererea, dar în timp concurenţa îşi va spune cuvântul şi pe aceste pieţe locale şi chiriile se vor distanţa uşor”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Așadar, angajații care lucrează și vor lucra în aceste clădiri de birouri moderne sunt, cu siguranță, clienți potențiali pentru brokerii imobiliari de pe segmentul rezidențial. Apare o întrebare: cum ajungem la acești clienți?

Una dintre modalități este reprezentată de publicitatea prin Facebook, rețea socială care permite crearea de anunțuri publicitare ”țintite” spre anumite categorii socio-profesionale. Puteți astfel face reclamă site-ului dumneavoastră profesional, alegând ca anunțul să ajungă la angajații din domeniile de activitate enumerate mai sus. Tot ce trebuie să faceți este să selectați, din meniul din dreapta sus al Facebook, opțiunea ”Create Ads” și apoi, din pagina accesată, ”Clicks to website”. Introduceți apoi adresa url a site-ului și completați câmpurile existente. Acordați o atenție deosebită secțiunii ”Audience”, pentru că aici setați la cine anume ajunge anunțul. Puteți alege țara și orașul în care locuiesc destinatarii mesajului publicitar (București, Cluj, Iași, Timișoara, Ploiești etc) și, la tabul ”More Demographics”, setați criteriile dorite, de pildă stare civilă, nivel de studii, industria în care lucrează (aici puteți selecta IT, de exemplu) sau chiar companiile la care sunt angajați.