Hanner: De ce a crescut, anul trecut, valoarea stocului rezidențial nou?

În primele trei trimestre din 2014 au fost finalizate, în regiunea București-Ilfov, 5.657 de locuințe, cel mai mare nivel din 2010 încoace.

Locuinte finalizate in primele trei trimestre ale anuluiAcum cinci ani, în 2010, în regiunea București-Ilfov erau finalizate puțin peste 4.000 de locuințe în primele trei trimestre ale anului. Acest indicator a scăzut în 2011 și 2012, a crescut sensibil în 2013 și cu mult în 2014. (Click pe graficul din stânga pentru a vedea evoluția).

Nu numai cantitatea de locuințe livrate anul trecut a crescut, ci se pare că și calitatea. Dezvoltatorul lituanian Hanner estimează că stocul de apartamente noi livrate în piață anul trecut este unul mai valoros, pentru că, după o pauză de aproximativ patru ani, în 2014, în București au apărut mai multe proiecte amplasate în zone centrale. De asemenea, în 2014 au fost livrate proiecte dedicate segmentului de lux și celor din clasa medie superioară. Prețul mai mare al terenurilor este factorul cel mai important care a dus la creșterea sumelor investite de dezvoltatori pentru realizarea unor ansambluri noi, potrivit reprezentanților Hanner. La aceasta se adaugă utilizarea unor materiale de construcții de calitate superioară care conferă clădirii atribute tehnice superioare.

Mindaugas Valuckas 1„În cazul construcțiilor realizate în zone centrale, prețul terenului are o pondere de peste 30% în investiția totală. Comparativ, pentru clădirile realizate la periferia Capitalei, terenul putea avea o pondere de doar 10%”, explică Mindaugas Valuckas (foto stânga), CEO Hanner Holding. Compania lituaniană a dezvoltat proiectul The Park la intrarea sudică spre Parcul Tineretului, proiect care atrage investiții de circa 37 milioane euro.

Unul dintre elementele care a crescut costurile construcției ansamblului The Park este reprezentat de soluțiile de izolare termică menite să asigure facturi de circa 100 de lei în sezonul rece. Pereții de fațadă sunt dublați la interior de un strat suplimentar de vată de sticlă. Această soluție protejează clădirea de incendii și asigură o izolare fonică optimă, potrivit reprezentanților dezvoltatorului.

„Până în 2014, majoritatea dezvoltatorilor au căutat să livreze în piață imobile care să poată fi achiziționate prin creditele garantate de stat cu programul Prima Casă. Există acum o categorie importantă de clienți mult mai interesată de calitatea produsului final decât de prețul de achiziție”, conchide Mindaugas Valuckas.