În Cluj, apartamentele se cumpără cu finanțare proprie

Aproape 87% din apartamentele achiziționate anul trecut în Cluj-Napoca au fost plătite din fonduri proprii ale cumpărătorilor.

Cartierul Gruia ClujEvoluția creditelor pentru locuințe este un indicator al felului în care merge piața rezidențială. Un enunț cu care toată lumea este de acord, nu-i așa? Problema este că locuințele achiziționate prin credit nu sunt decât o parte din tranzacțiile din rezidențial. Cât de mare este această ”felie” din totalul tranzacțiilor? La nivel național, datele lipsesc, însă în Cluj-Napoca avem informații: potrivit broșurii ”Tranzacții Imobiliare 2014”, realizată de compania Veridio cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, aproape 77% din tranzacțiile cu apartamente au fost făcute prin finanțare proprie.

Concret, cumpărătorii clujeni de apartamente au plătit 130,44 milioane de euro prin finanțare proprie, în timp ce finanțarea bancară acordată anul trecut a fost de circa 39 de milioane de euro. Prețul mediu pe metru pătrat în cazul achiziției prin finanțare proprie a fost de 821 de euro, în timp ce în cazul finanțării bancare, valoarea a fost de 871 de euro.

Cluj-Napoca, cele mai scumpe apartamente din România

Sezonul estival a adus creșteri pe linie pe piața apartamentelor disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi), potrivit Indicelui Imobiliare.ro. După majorări de 0,5% și, respectiv, 1,2% în iunie și iulie, Indicele Imobiliare.ro relevă un avans de 0,6% pe parcursul lui august, de la 944 la 950 de euro pe metru pătrat util – există, desigur, și segmente care au consemnat reduceri de preț în ultima lună. Per ansamblu, pretențiile actuale proprietarilor se situează cu 4,7% peste nivelul de 907 euro pe metru pătrat consemnat în urmă cu 12 luni.

În orașul de pe Someș, Indicele Imobiliare.ro a ajuns la 1.103 euro pe metru pătrat util la finele lui august, la o diferență de 2,7% față de luna trecută (când se situa la 1.074 de euro pe metru pătrat util) și, respectiv, de 11,1% față de nivelul din urmă cu 12 luni (993 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi s-au scumpit cu 2,7% în ultimele 31 de zile (de la 1.092 la 1.121 de euro pe metru pătrat), iar cele noi au cunoscut un avans de 2,8% (de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru pătrat).

Înregistrând o creștere anuală a prețului solicitat de 11%, apartamentele din Cluj-Napoca au devenit cele mai scumpe din țară. Spre comparație, un apartament vechi cu două camere, cu o suprafață de 50 mp utili, este cu 3900 euro mai scump în Cluj decât în București. În cazul unei garsoniere, diferența este de aproximativ 2,300 de euro, în schimb, pentru un apartament cu trei camere de 75 metri pătrați, clujenii dau cu până la 6.000 de euro mai mult decât locuitorii Capitalei”, spune Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.