Îngrijirea casei, 5% din coșul de cumpărături

Cheltuielile de consum generate de îngrijirea casei au crescut în 2015, potrivit unui studiu realizat de GfK.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-niche-market-cartoon-business-idea-concept-image47223775Studiile GfK care monitorizează consumul casnic arată o creștere în valoare cu 1,5% pentru produsele FMCG (fast moving consumer goods – n.red.) în 2015 față de anul anterior. Anul trecut a fost marcat de schimbări la nivel macroeconomic care au modificat starea de spirit a consumatorilor și care le-au influențat comportamentul de cumpărare. Creșterea pensiilor, a salariilor bugetarilor din educație și sănătate, precum și a venitului mediu pe economie, dar și reducerea TVA la alimente au dus la o creștere a puterii de cumpărare și a încrederii populației.

Creșterea pieței se datorează în cea mai mare parte creșterii valorii băuturilor. Alte categorii de produse care și-au modificat evoluția în comparație cu 2014 sunt alimentele ambalate care au scăzut și cele de îngrijire personală și de îngrijire a casei care au înregistrat creștere.

Cea mai mare parte a coșului de cumpărături a revenit, anul trecut, produselor alimentare proaspete (46%), urmate de cele ambalate (21%), băuturi (19%), produse de îngrijire personală (7%) și de îngrijire a casei (5%). Alte tipuri de produse au constituit 2% din valoarea coșului anual de cumpărături.

Comportamentul de cumpărare a suferit ușoare modificări față de anii anteriori: consumatorii merg mai rar la cumpărături, dar cheltuie ceva mai mult la fiecare act de cumpărare.

“Scăderea frecvenței de cumpărare și faptul că românii și-au permis să pună în coș și produse mai scumpe ne arată o oarecare relaxare a acestora la cumpărături. Ei nu se mai țin așa de strict de lista de cumpărături cum o făceau înainte și, chiar dacă sunt în continuare în căutarea unor oferte bune de preț, tendința de a cumpăra cât mai ieftin pare să se mai fi diminuat”, spune Raluca Răschip, Consumer Goods and Retail Director GfK România.