Multiplele fațete ale marketingului Imobiliare.ro

În care este vorba despre rolurile bine definite ale ”extraordinar de diferiților” membri ai echipei de marketing de la Imobiliare.ro.

Collages6Alis Brebu, Anca Buhuș, Alexandra Sandu, Adriana Lefter, Daniel Crainic și subsemnatul. Aceștia sunt membrii echipei de marketing a Imobiliare.ro, cărora li se adaugă doi colaboratori apropiați: designerii Alex Stanciu și Mihai Mări.

”Am venit la Imobiliare.ro în martie 2008, odată cu criza imobiliară, însă nu am dispărut odată cu ea, ci am învins-o”, spune Daniel Crainic, mai în glumă, mai în serios. ”În tot acest timp, am trasat linia de comunicare a site-ului și am contribuit la dezvoltarea multor concepte care sunt astăzi în piață. Cea mai mare realizare a mea e echipa pe care am construit-o aici, una din cele mai performante din online-ul românesc și, cel mai important, o echipă de marketing care sprijină unul din puținele proiecte sustenabile din punct de vedere business în online-ul românesc. Ce mă ține aici e cadrul care îmi permite să mă dezvolt an de an. E minunat sentimentul când construiești alături de un Product Manager un concept care poate nici nu există în acest moment la nivel global. Deviza internă e una simplă: anul acesta e cel mai dificil an de până acum. De aici vin provocările, de aici vine satisfacția”

Daniel Crainic”Extraordinar de diferiți” – după cum sună caracterizarea făcută de Daniel Crainic (foto stânga), Head of Marketing & Communications – membrii echipei, cu vechimi în companie ce variază între șapte ani și două luni, au roluri bine definite.

Pentru a le înțelege, este necesar să intrăm un pic în ”bucătăria” echipei și a companiei din spatele Imobiliare.ro. ”Activitatea noastră pornește de la activitatea trimestrială a firmei, în cadrul căreia se stabilesc proiectele. Acestea sunt aduse în activitatea de marketing. În desfășurarea unui proiect, interacționăm cu toate celelalte departamente din firmă. Ca organizare internă, fiecare este responsabil de o anumită direcție de business”, explică Daniel Crainic.

Alis Brebu, B2B Marketing Coordinator, îl completează: ”Sunt două orientări majore: către client și către vizitator”. Pentru că a venit vorba despre clienți, trebuie spus că agențiile imobiliare reprezintă principalul segment de business al Imobiliare.ro. Preocuparea pentru business-ul agențiilor nu a slăbit nici măcar în anul 2010, când, după un an și jumătate de criză economică, portalul a trebuit să se adapteze noilor realități din piață. ”Era o perioadă în care numărul clienților noștri scădea de la lună la lună, nu știai pe ce să te bazezi, nu puteam să ne calculăm o cotă de piață sau să facem o estimare de venituri. A fost un an în care ne-am reinventat”, povestește Daniel Crainic. ”A trebuit să adaptăm serviciile la noile realități din piață, care se transformase dintr-una a vânzătorului într-una a cumpărătorului, cu alte reguli. Cumpărătorul era cel care dicta, portalul s-a reorientat în sensul generării de la acesta de lead-uri pentru agenții, ajutându-le în acea perioadă.”

Alis în Țara Clienților

Alis BrebuÎn aceste condiții, rolul lui Alis Brebu (foto dreapta) a căptătat și mai multă importanță. ”Eu sunt orientată către clienți și mă ocup de comunicarea cu ei. Aceasta a luat și ia în continuare mai multe forme: de la evenimentele din seria Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), adică o comunitate offline și păstrarea unei legături directe, până la comunicarea elementelor care țin de serviciile pe care agențiile le folosesc și comunicările care țin de evoluția portalului”, spune ea.

Daniel Crainic subliniază: ” Alis este responsabilă de tot marketingul către agențiile imobiliare și de pre-pay, serviciile către particulari. Iar când zic marketing, mă refer la toate stadiile produsului: de la concepere și până când este pus în piață. Lucrul pentru care Alis e faimoasă este însă faptul că a pus bazele unei comunități în imobiliarele rezidențiale, ceea ce nu a existat anterior. De cinci ani există CPI-ul, iar Alis a adunat, în fiecare lună , sute de agenți în jurul acestui concept.”

Anca, pe căi neumblate

Diversificarea portalului, un proces continuu care durează de doi ani, a însemnat crearea unor noi linii de business. ” Sunt direcții pe care noi mizăm în perioada următoare, însă nu mergem pe căi bătătorite. E nevoie de marketing pe segmentele bănci, spații comerciale, analize imobiliare”, spune Daniel Crainic.

Anca BuhusResponsabilă pentru ”mersul pe căi neumblate” este, din perspectiva marketingului, Anca Buhuș (foto stânga), marketing consultant la Imobiliare.ro. ”Nicio zi nu e ca alta, am ocazia să vobesc direct cu managerii de produs. Îmi place foarte mult că am apărut în povestea Imobiliare.ro chiar de la începutul acestor proiecte noi”, spune Anca Buhuș, care a venit în echipă, pentru un program de internship, în 2013. După un masterat în Danemarca, s-a întors la Imobiliare.ro în aprilie 2014. ”Anca are o atenție deosebită spre lucrurile bine așezate, are o latură creativă foarte bine dezvoltată”, o caracterizează Daniel Crainic.

Alexandra, trafic din întortocheatul internet

Alexandra Sandu, online marketing coordinator este cea mai nouă membră a echipei de marketing a Imobiliare.ro, având o vechime în companie de două luni. ”Știam că Imobiliare.ro e lider de piață și că angajează”, spune ea. ”Alexandra e responsabilă de mai mult decât jumătate din bugetul de marketing, rolul său ca importanță strategică în firmă este mare, acela de a crea căile spre Imobiliare.ro din întortocheatul net și a le face mai vizibile, mai accesibile. Scopul este generarea unui trafic ridicat și relevant, care să genereze business pentru agenții”, punctează Daniel Crainic.

Alexandra SanduAlexandra (foto dreapta) a venit la Imobiliare.ro în locul Anei Fiț. ”Unul din meritele majore ale Anei e că a dus activitatea de marketing online la o performanță foarte ridicată, prin organizare, rigoare, idei și decizii strategice corect luate. Tot cu Ana am făcut un proiect foarte important, prima noastră campanie TV”, spune Daniel.

Design și informație cu Alex, Mihai, Adriana și Andrei

Design-ul este un element foarte important în activitatea de marketing și Daniel Crainic se simte norocos că alături de echipa de marketing sunt doi designeri foarte buni: Alex Stanciu și Mihai Mări (foto stânga).

”Mihai e un expert în usability, îmi pare rău că în ultima vreme am lucrat mai puțin cu el, dar înțeleg rolul său în a-l conduce pe utilizator spre exact ceea ce caută”, spune Daniel Crainic, cu referire la faptul că activitatea lui Mihai este concentrată spre portal în sine.”Alex e foarte conectat la tot ce se întâmplă în materie de design la nivel global, e foarte la curent cu trendurile și vine cu idei de implementare foarte inovatoare. Mă face să mă simt confortabil când lansăm un produs știind că-l avem pe Alex la design. Am siguranța că lucrurile vor fi de top.”

Și pentru că Imobiliare.ro este, mai mult decât un site de anunțuri, ”un ecosistem care răspunde nevoilor din acest sector, printre care se numără și cea de informare”, după cum spune Daniel, în echipă au fost cooptați și doi jurnaliști cu activitate semnificativă în presa specializată pe imobiliare.

Adriana LefterEste vorba despre Adriana Lefter și Andrei Panait, subsemnatul. După ce am lucrat împreună, în trecut, la ziarul ”Adevărul”, am redevenit colegi la Imobiliare.ro și scriem pe cele două platforme editoriale ale portalului: info.imobiliare.ro (Adriana – foto stânga) și hub.imobiliare.ro (Andrei).

”Rolul Adrianei este să explice fenomenul imobiliar vizitatorilor – cumpărători, vânzători, chiriași –într-un limbaj accesibil, pentru ca aceștia să simtă valoarea adăugată în știrile și informațiile pe care le găsesc pe site, astfel încât să-i ajute atunci când iau decizia de cumpărare sau de vânzare”, spune Daniel Crainic. ”În fiecare săptămână, Adriana produce articole specifice pentru vânzător, pentru cumpărător și pentru chiriaș. Portalul are și o componentă de home&deco, design și lifestyle, care se bucură de un interes ridicat în rândul cititorilor”.

Andrei PanaitÎn privința platformei hub.imobiliare.ro, lansată în aprilie 2014, Daniel Crainic spune că ”este un proiect care închide un cerc.” ”Există comunitatea CPI – cu întâlniri anuale în marile orașe din țară și, până anul trecut, lunare în București – dar este nevoie de platformă pentru a rafina componentele de dezvoltare continuă și de apartenență la comunitate. E metoda prin care noi ținem legătura cu această comunitate a agenților și brokerilor imobiliari în fiecare zi. Pentru aceasta aveam nevoie de un editor senior, de un om cu experiență, care să înțeleagă foarte bine fenomenul pieței imobiliare.” (foto dreapta – Andrei Panait)

Ajunși în acest punct al articolului de față, mă bucur să redau caracterizările pe care mi le-au făcut Anca și Alis. ”Andrei preia cu brațele deschise orice proiect nou și vine cu un input”, afirmă Anca, în timp ce Alis spune că ”Andrei este o persoană care pe mine m-a surprins plăcut, pentru că avea o înțelegere a domeniului la nivel macro, iar de-a lungul timpului, lucrând la portal, a început să prindă din ce în ce mai bine concretul pieței și să înțeleagă care sunt lucrurile de care brokerii imobiliari au nevoie și care îi ajută să-și crească business-ul. A început să gândească din această perspectvă și această abordare dă agentului imobiliar acele instrumente care îl vor ajuta să-și crească business-ul”.

 

”Am găsit la Imobiliare.ro o firmă care nu este orientată strict pe rezultatele imediate și care are o viziune asupra pieței pe termen lung, înrădăcinată și în principiile educative și de creștere organică, naturală și calitativă a pieței imobiliare. Acest aspect al implicării în tot ceea ce înseamnă evoluție a unui segment m-a motivat foarte mult. Am înțeles că, dincolo de un rezultat care trece, poți să construiești ceva care va rămâne pentru totdeauna.” – Alis Brebu

Vezi întreaga galerie foto cu echipa de Marketing pe Facebook.