Nu credeți tot ce citiți!

Ce trebuie să spună un agent imobiliar unui client care crede că prețurile locuințelor vor scădea cu 50% în 2015?

http://www.dreamstime.com/stock-image-rising-cost-real-estate-image10399461Înainte de Sărbătorile Pascale, o parte din presa economică prelua, pe nemestecate, un studiu apocaliptic care prognozează o scădere cu 50% a prețurilor locuințelor în 2015. În opinia autorilor, ”prețul trebuie să ajungă la valoarea considerată normală (sic!) de referință, de circa 200-250 de euro pe metru pătrat construit, în zonele de prim rang din București”.

Sursa acestor informații? ”Factorii majori din domeniul imobiliarelor: economiști bancari, experți imobiliari, firme de brokeraj imobiliar și reprezentanți ai fondurilor de investiții imobiliare din străinătate”.

După cum era normal, preluarea acestui studiu fără o documentare suplimentară a creat rumoare în rândul agenților imobiliari, mai ales că ”factorii majori din domeniul imobiliarelor” nu sunt nominalizați. Cu alte cuvinte, nu este cunoscut cine anume din rândul actorilor majori din segmentul rezidențial și bancar ar fi susținut aceste afirmații. Apocalipsa imobiliară după autorii studiului merge mai departe: băncile nu mai creditează achiziția de locuințe, pentru că vor inunda piața cu 120.000 de locuințe aflate în portofoliul lor de executări silite. Din nou, sursa acestei informații nu este precizată.

Preluarea acestor informații în presă este de natură a îngreuna munca agenților și brokerilor imobiliari: cititorii, adică potențialii clienți, pot fi influențați de aceste informații și pot amâna decizia de achiziție. Ce poate face un agent sau un broker imobiliar care se confruntă cu o astfel de situație? Pur și simplu, agentul trebuie să ”contraatace” cu informații reale, cu surse clare și menționate, mai ales că, în ultima vreme, investitorii din segmentul rezidențial – portretizați jignitor în studiul menționat, sub forma unui cerșetor înfometat la un colț de stradă – nu numai că au anunțat investiții noi, ci și reluarea unor proiecte ”înghețate” în timpul crizei economice.

Cele mai recente astfel de informații vin de la reprezentanții Târgului Imobiliar Național (tIMOn), care se va desfăşura în perioada 16-19 aprilie în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, unde va fi prezentată o ofertă de peste 15.000 unităţi locative noi, apartamente şi vile în mai mult de 250 de proiecte amplasate în toate zonele Capitalei, dar şi în ţară. Ediţia din această primăvară a tIMOn, un concept one stop shop, aduce în acelaşi loc ofertele a peste 100 de companii imobiliare, precum şi soluţiile de creditare a achiziţiei de locuinţe a patru bănci. În premieră, exclusiv la tIMOn, vor fi lansate pe piaţa imobiliară 11 noi proiecte rezidenţiale cuprinzând apartamente şi vile, majoritatea în zone centrale şi semicentrale din Bucureşti, cele mai căutate în ultimii doi ani de către dezvoltatorii rezidenţiali.

“Aceasta este cea mai mare ofertă de locuinţe reunită în cadrul unei expoziţii de profil din ultimii cinci ani. La o medie de preţ de 50.000 de euro pe unitate, toată oferta prezentă la tIMOn valorează 750 de milioane de euro. Din zona centrală – Unirii-Dristor-Mall Vitan- Nerva Traian-Alba Iulia – sunt peste 15 proiecte rezidenţiale, iar dacă extindem spre Cotroceni, Herăstrău, Aviaţiei, Tineretului, Parcul Carol, Vitan-Mihai Bravu, 1 Mai, Titan, zone rezidenţiale consacrate, mai întâlnim alte 20-30 proiecte, deci putem spune că cel puţin 50 proiecte sunt amplasate în zone cetrale şi ultracentrale. Este primul târg din ultimii cinci ani în care zona de Sud nu mai domină piaţa imobiliară”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul general tIMOn.

Nu în ultimul rând, este de remarcat adaptarea dezvoltatorilor la cererea din piață, dar și la concurența reprezentată de apartamentele vechi, construite înainte de 1989. “Locuinţele noi au preţuri de vânzare aproape identice cu apartamentele vechi din zonele respective, iar pe fondul unei oferte diversificate, nu mai există riscul exploziei de preţuri”, explică Vlad Vlăsceanu.