Oportunități pentru brokeri: apartamentele de portofoliu

Portofoliile de apartamente deținute de către diverși investitori în ansamblurile rezidențiale noi reprezintă o oportunitate pentru brokerii imobiliari.

_MG_8795În anii de boom economic, investitorii de portofoliu erau o prezență obișnuită pe segmentul rezidențial. Aceștia cumpărau apartamente cu zecile sau chiar cu sutele, în unele cazuri chiar în fază de proiect.A venit însă criza economică, iar proprietățile s-au devalorizat rapid. Mai mult decât atât, investitorii s-au găsit în situația de a nu putea vinde proprietățile achiziționate, râmânând cu banii blocați.

Este și cazul unui antreprenor bucureștean care a câștigat câteva milioane de euro din alte afaceri și care a investit, în 2007, suma de 2,25 milioane de euro într-un portofoliu de apartamente din ansamblul rezidențial Cosmopolis, situat în nordul Bucureștiului și dezvoltat de Opus Land Development. Inițial, antreprenorul a plătit 1,5 milioane de euro ca avans pentru achiziționarea mai multor apartamente , însă după venirea crizei a renegociat contractul cu dezvoltatorul, a mai achitat 750.000 de euro și a intrat în posesia a 13 apartamente.

_MG_8791-2 Pentru că piața nu era de natură să-i permită vânzarea imobilelor, mai ales că locuințele au suprafețe mari,de peste 100 de metri pătrați – Opus Land Development a pornit ansamblul Cosmopolis ca un complex poziționat pe segmentul locuințelor spațioase și apoi, în timpul crizei, a luat decizia să dezvolte apartamente de dimensiuni mai mici, adaptate cererii –, astfel încât antreprenorul le-a mobilat și utilat și le-a oferit spre închiriere.

În prezent, portofoliul din Cosmopolis îi aduce antreprenorului un venit anual de 70.000 de euro. Omul de afaceri a luat decizia să vândă cele 12 apartamente rămase – unul dintre ele a fost înstrăinat cu ceva vreme în urmă, din motive personale. Investitorul este dispus să colaboreze cu brokerii imobiliari în această tranzacție, în timp ce dezvoltatorul lucrează exclusiv cu firma Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Apetitul investitorilor pentru astfel de achiziții a fost sesizat și de către dezvoltatorul proiectului, care anunța, în luna mai,că a vândut 25 de apartamente prin programul ”Business la cheie” prin care oferă portofolii ce pot cuprinde doar două-trei unități locative. ”Business la cheie” a fost lansat de către Coldwell Banker Affiliates of Romania, manager și agent exclusiv al proiectului Cosmopolis, și se adresează persoanelor care doresc să cumpere una sau mai multe locuințe cu scopul de a le închiria ulterior.

“Am sesizat că investitorii s-au întors în piața imobiliară și am decis să lansăm un produs care să li se adreseze. Nu vorbim de un număr la fel de ridicat ca în perioada 2005-2008 dar există persoane care dispun de resurse financiare și care doresc o investiție sigură, o investiție care să le aducă un randament anual superior celui oferit de, spre exemplu, un depozit bancar”, declara, în luna mai, Gabriel Voicu, director New Homes division în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Toate locuințele vândute prin ”Business la cheie” erau deja închiriate, la niveluri lunare de aproximativ 300 de euro pentru o garsonieră, aproximativ 350 de euro pentru un apartament cu două camere, aproximativ 400 de euro pentru un apartament cu trei camere si de la 550 de euro pentru o vilă.

Exemplu de apartament din portofoliul menționat:

An construcție imobil: 2009

Etaj: 4/4

Apartament decomandat, compus din hol, living, dining, 2 dormitoare, bucatarie deschisa, baie, terasa.

Suprafață: 148 de metri pătrați

Finisaje și amenajări: parchet, gresie, faianță, ferestre geam termopan, încălzire prin pardoseală, centrală termică proprie, videointerfon, obiecte sanitare, loc de parcare, complet mobilat și utilat (bucatarii Franke).

Facilități: Fitness-outdoor și indoor, Beauty salon, Teren de tenis și baschet, Cafenea, 7 piscine exterioare, Plajă la lac, Paza 24/24 BGS – Acces Controlat, Grădiniță, Loc de joacă pentru copii, Școala primară (în curand), Transport linie directă (Cosmopolis-Pipera/Aurel Vlaicu și retur + linie nouă Colentina).

Loc de parcare: inclus

Preț: 127.000 de euro