Particularitățile imobiliare ale orașului Iași

În Capitala Moldovei, peste 30% din tranzacțiile imobiliare sunt realizate prin intermediul unui agent sau broker, potrivit unei analize RE/MAX România.

IasiPotrivit unei analize realizate de RE/MAX România în urma datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în ultimii 5 ani, pe piaţa din judeţul Iaşi, au fost realizate peste 103.400 de tranzacţii imobiliare. De asemenea, şi evoluţia acestora este într-o continuă creştere. Astfel, dacă în 2010, numărul de tranzacţii a fost de 18.664 pe an, până în 2014 s-a observat un avans de circa 25%, până la 22.915 pe an.
„Dacă la nivel național doar un sfert din tranzacțiile imobiliare sunt intermediate de către agenți, Iași se evidențiază ca fiind singurul oraș din România în care numărul de colaborări cu agențiile specializate depășește media țării. Astfel, peste 30% dintre cei care au în plan tranzacţii imobiliare în judeţul Iaşi apelează la agenţii imobiliare”, declară Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

An de referinţă

Nr. de tranzacţii în Iași

Creştere 2010 – 2014

2010

18.664

~ 25%

2011

19.214

2012

20.412

2013

22.274

2014

22.915

Sursa: Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară

Conform RE/MAX România, piața imobiliară din Iași se caracterizează printr-un dinamism puternic atât în zona rezidențială, cât și în cea comercială, și se aliniază marilor poli de dezvoltare ai țării precum Cluj, Timișoara și București, atât din punct de vedere al volumului de tranzacții, cât și datorită asemănării în ceea ce privește prețurile.

Potrivit reprezentantului companiei, doi dintre cei mai importanți factori care fac din Iași o țintă atractivă pentru investitori sunt dezvoltarea centrului universitar și expansiunea companiilor din domeniul IT. Nu în ultimul rând, RE/MAX remarcă și un import de investiții din Republica Moldova, favorizat de proximitatea celor două zone.

„Este important de menționat faptul că dincolo de tranzacțiile rezidențiale, ofertele din segmentul office ocupă o pondere semnificativă în Iași, evervescența pieței datorându-se, în mare parte, dezvoltării industriei de IT, fenomen care s-a putut observa și în Cluj-Napoca”, completează Răzvan Cuc.

Totodată, dezvoltarea orașului a determinat și creșterea numărului de agenții specializate, astfel încât, la momentul actual, în Iași activează aproape 500 de birouri imobiliare, în timp ce, în 2008, numărul acestora era de trei ori mai mic. Datorită acestor aspecte, Iași se află pe lista planurilor de dezvoltare ale companiei RE/MAX, reprezentanții acesteia aflându-se deja în discuții cu posibili parteneri pentru deschiderea primei francize până la finalul acestui an. Pe termen lung, Răzvan Cuc mizează pe înființarea a cinci birouri, cu minim 50 de agenți.