Paza bună trece primejdia rea

Indicele lucrărilor de construcții rezidențiale este un indicator important în privința evoluției prețurilor locuințelor.

muncitorReprezentanții Național Association of Realtors atrag atenția, într-un articol publicat de realtor.org, că încetinirea activității de construcție de locuințe pune presiune, în Statele Unite ale Americii, pe prețurile de tranzacționare și pe chirii. Motivul este simplu: mai puține construcții înseamnă scăderea stocului, deci a ofertei, în condițiile unei cereri susținute.

Și, așa cum spune legea cererii și ofertei, atunci când un produs este mai greu de găsit pe piață, prețul acelui produs intră pe o pantă ascendentă. Or, în SUA, ritmul în care sunt construite noi locuințe este relativ scăzut în două treimi din cele 146 de zone metropolitane analizate de NAR, ceea ce a condus la o scădere semnificativă a ofertei. ”Cererea din partea cumpărătorilor a crescut semnificativ în acest an, împingând nivelul vânzărilor la un ritm pe care nu l-am mai văzut din 2007”, spune Lawrence Yun, economist-șef al NAR. Iar presiunea asupra prețurilor este mai mult decât evidentă: prețuș median de vânzare al locuințelor unifamiliale a atins un vârf de 236.400 de dolari în iunie 2015. Nivelul este mai mare decât cel de 230.400 de dolari atins în perioada de boom, mai exact în iulie 2006. Chiriile au crescut și ele cu 4%.

Care este situația în România, este cazul să ne facem griji în legătură cu evoluția prețurilor? Din discuțiile și informațiile care ne parvin de la dezvoltatori și consultanți, deocamdată lucrurile sunt stabile, însă dezvoltatorii vorbesc de o cerere în creștere, iar consultanții – despre o”precauție” pe care cei implicați în rezidențial trebuie să o manifeste în acest an și în 2016.

Precauția pare a fi, într-adevăr, necesară, dacă analizăm sentimentul vânzătorilor, exprimat prin Indicele Imobiliare.ro. Potrivit acestuia, proprietarii din patru piețe rezidențiale importante din România și-au majorat așteptările: în București prețurile cerute au crescut cu 0,8% în august 2015 față de iulie, creștere procentuală înregistrată și în Brașov; la Cluj, oraș care a devenit în august cel mai scump din România din perspectiva prețurilor apartamentelor, creșterea a fost de 2,7%; iar în Timișoara creșterea a fost de 1,8%. Constanța și Iași sunt două orașe în care prețurile cerute au scăzut, cu 1,1%, respectiv 3,4%.

Din perspectiva indicelui de lucrări în construcții rezidențiale, lucrurile stau mai bine decât anul trecut. Astfel, în luna iulie 2015, acesta a fost de 127% față de anul 2010, potrivit datelor Institutlui Național de Statistică, în timp ce în aceeași lună din 2014 valoarea era de 116,6%.

În concluzie, dacă trecem aceste informații prin filtrul indicelui de lucrări în construcții, lucrurile stau, deocamdată, bine și nu există motive reale de îngrijorare legate de piața rezidențială românească. Totuși, după cum spune un proverb românesc, trebuie să ne amintim că ”paza bună trece primejdia rea”.