Plafonul Prima Casă, suplimentat în septembrie

Ministrul de Finanțe Anca Dragu a declarat că în luna octombrie va fi finalizată o strategie pe cinci ani privind programul guvernamental.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-real-estate-market-male-hands-around-house-made-euro-banknotes-concept-image31110846„Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 şi în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea programului”, a precizat ministrul Finanţelor, potrivit Mediafax.

Cererile pentru „Prima Casă” au crescut foarte mult în perioada discuţiilor cu privire la Legea Dării în plată, iar acum se întâmplă la fel pentru că „oamenii nu ştiu dacă programul va mai fi la anul sau nu”, a mai spus Dragu.

Declarațiile vin pe fondul unei îngrijorări apărute în mediul de business imobiliar. Într-o discuție cu CPI, mai mulți brokeri imobiliari din țară și-au exprimat îngrijorarea cu privire la felul în care o sistare a programului guvernamental ar putea influența piața rezidențială.

”Vânzătorii s-au speriat de faptul că Prima Casă nu mai există și tot ce apare la vânzare are un preț cu 10-15% mai mare față de anul trecut”, spune Cristian Manea, managerul agenției Acord Imobiliar din Constanța. ”Dezvoltatorii au temperat lucrurile, pentru că programul Prima Casă a fost stopat și ei au vândut deja din fază de proiect locuințele pe care le finalizează acum”, explică Ciprian Iovu, manager general Inter Imobiliare din Iași, precizând că stoparea programului Prima Casă și legea dării în plată i-au făcut pe dezvoltatori să să amâne pentru moment proiectele pe care voiau să le înceapă, ca să vadă ce se întâmplă.