Reinventarea zonei rezidențiale Pipera

Dezvoltarea polului office Calea Floreasca-Barbu Văcărescu aduce cerere nouă pe segmentul rezidențial din Pipera.

dreamstime_s_29500222_pipera_serban enacheAcum 15 ani, să ai domiciliul în Pipera, cu a sa cunoscută arteră Erou Iancu Nicolae, era indicatorul unei prosperități economice de invidiat. Văzută drept cartierul oamenilor bogați, inaccesibilă pentru clasa de mijloc, zona trece în prezent printr-o transformare și se reinventează din punct de vedere rezidențial.

Creșterea fulminantă a polului de birouri Calea Floreasca-Barbu-Văcărescu, precum și a hub-ului Dimitrie Pompeiu a adus clientelă și pe nișa rezidențială, ofertele de apartamente noi din această zonă tranzacționându-se cu prețuri între 1.300-1.500 de euro/mp construit + TVA, potrivit representanților companiei de consultanță imobiliară Palace Estate.

Majoritatea corporatiștilor care lucrează în hub-urile office menționate au un venit net mediu de 1.000 de euro pe lună și nu își pot permite apartamente de trei camere la 200.000 EUR, atât cât este acum prețul mediu cu TVA inclusă al unui apartament cu două dormitoare și un loc de parcare subteran, potrivit sursei citate. Odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură din zona Pipera, proiectele rezidențiale au devenit o alternativă pentru cele din Barbu Văcărescu, apartamentele noi tranzacționându-se cu prețuri între 950-1.100 de euro pe metru pătrat construit + TVA.

În ultimii doi ani, schimbările din zona Pipera au fost vizibile: a fost inaugurat Pipera Plaza, un strip mall ancorat de Lidl și ocupat de chiriași precum Starbucks, Takko, Pepco, dm sau Deichman, în timp ce anul trecut au fost finalizate o parte din lucrările de lărgire și modernizare a bulevardului Pipera. Datorită prețurilor mai bune la terenuri, aici se construiesc proiecte de apartamente cu suprafețe mai largi, ale căror prețuri per unitate sunt cu 25% până la 35% mai mici față de cele din Barbu Văcărescu.

”Ne așteptăm ca zona Pipera să se dezvolte cu proiecte rezidențiale adresate angajațiilor multinaționalelor din polul Floreasca/Barbu-Văcărescu/Pipera, cu venituri per familie ce nu depășesc 2.000 de euro pe lună. Aceștia vin din zone precum Militari, Drumul Taberei, Titan sau Berceni și caută cu precădere unități cu două sau trei domitoare. Apartamentele mai mici (garsoniere și două camere) sunt ținta micilor investitori, care le cumpără pentru închiriere și obținerea de venituri pe termen lung. În condițiile intrării în vigoare a legii care elimină TVA-ul pentru locuințele cu prețuri sub 450.000 lei (100.000 de euro), estimăm o creștere suplimentară a cererii. Din punct de vedere rezidențial, zona Barbu Văcărescu rămâne o opțiune pentru proiecte premium, ce pot targeta middle managementul multinaționalelor și micii antreprenori, cu venituri lunare per familie între 3.000 – 4.000 EUR. Pentru ei zona în care locuiesc reprezintă o confirmare a statului social, iar apropierea față de locul de muncă le oferă un confort sporit”, spun reprezentanții Palace Estate.

Foto: Dreamstime, Șerban Enache