Studiu: Orașe în care ratele la ”Prima Casă” sunt mai mici decât chiriile

Care sunt orașele și zonele din București în care un client care vrea să stea în chirie s-ar putea transforma într-un cumpărător al unei locuințe?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-real-estate-market-male-hands-around-house-made-euro-banknotes-concept-image31110846De ce să plătiți o chirie lunară și să nu vă cumpărați un apartament, dacă rata lunară este mai mică decât chiria? Aceasta-i întrebarea pe care o puteți adresa – evident, cu mult tact și diplomație –, unui client care se află în căutarea unui apartament de închiriat.

Pentru a putea ridica această problemă, ar trebui să știți care sunt orașele în care rata lunară la un credit este mai mică decât chiria. Banca Românească și Imobiliare.ro au dat publicității un studiu în acest sens, din care reiese, printre altele, că garsonierele și apartamentele cu două camere din mai multe orașe se încadrează în această categorie, atunci când achiziția este făcută prin proramul ”Prima Casă”.

„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul «Prima Casă». Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere”, declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească.

Rata lunară la garsonierele cumpărate în Capitală prin programul ”Prima Casă” ajunge, în medie, și cu peste 20% mai mică față de chiria medie lunară. Cea mai mare diferență, de 23%, este înregistrată în Crângași, Drumul Taberei, Giulești și Militari, potrivit studiului realizat de Banca Românească S.A. – Membră a Grupului National Bank of Greece – și Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România.

Pentru o garsonieră în Berceni și Giurgiului (Sectorul 4, București), un cumpărător prin programul ”Prima Casă” plătește o rată de 164 de euro pe lună, în timp ce un chiriaș plătește 200 de euro pe lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din București (Tei, Colentina, Pantelimon).

„Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare «Prima Casă». De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, subliniază Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

Și în Iași, Sibiu și Ploiești, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% față de chiriile lunare.

La polul opus – rate lunare la apartamentele cu două camere mai mari decât chiria – se află Constanța, Craiova și Oradea. În aceste orașe, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari față de chirii. „Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, spune Dan Grigoriu.

Spațiu mai mare, avans mai mare

Pentru a fi corect față de client, este important să-l informați și asupra faptului că, în cazul unei achiziții imobiliare prin ”Prima casă”, trebuie să plătească un avans. Valoarea maximă finanțată prin programul ”Prima Casă” de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. De aceea, pentru toate locuințele care costă peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casă este aceeași, iar diferențele apar în valoarea avansului. De exemplu, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro pelună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro.

În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro). În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere.

De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.