Un sfert din cumpărătorii de locuințe noi sunt investitori

Investitorii în locuințe noi, destinate închirierii reprezintă aproape 25% din clienții actuali și ei au un comportament diferit față de cumpărătorii finali, end-useri, care aleg apartamentele pentru locuit.

Nordis_apartament_inchiriat_luxPentru investitori, cele mai importante criterii sunt prețul (de care depinde randamentul investiției) și zona, amplasamentul să fie într-o zonă căutată de chiriași. Cumpărătorii finali sunt mai generoși la preț, alocă un buget mai mare și cu 20%, atunci când vor să să locuiască în apropierea unui parc, a unei școli bune sau să aibă o poziție privilegiată în ansamblu – pentru o panoramă de vis, de pe terasa proprie, de exemplu sau să aibă spații vitrate mari, potrivit unui studiu al companiei de consultanță Nordis. Pentru investitori însă prețul este cel mai important, acesta trebuie să fie cât mai mic, astfel încât locuința scoasă la închiriere să asigure un randament cât mai mare.

„Investițiile în domeniul imobiliar sunt o variantă foarte bună de plasare a capitalului, oferind un randament superior dobânzilor bancare și un risc mai mic decât investițiile pe burse. Pe sectorul rezidențial randamentele pornesc de la 5-6%, dar pot ajunge și la 8-9% în cazul apartamentelor achiziționate în fază de proiect, cand discounturile pot fi semnificative”, declară Florin Poștoacă, Managerul Departamentului de Investiții din cadrul Nordis.